Friss hírek

2008.09.29. 13:51

Veres: Óvatos, konzervatív és történelmi jelentőségű költségvetés

<p>Óvatosnak, konzervatívnak és történelmi jelentőségűnek nevezte a jövő évi büdzsét a pénzügyminiszter. Veres János a költségvetés bemutatásákor elmondta: az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 3 százalék alatt, 2,9 százalékon teljesül - a terv szerint. Közölte: ma hivatalosan is benyújtották az országgyűlésnek jövő évi büdzsé I. kötetét. A költségvetés részletes, fejezeteket is tartalmazó több kötetes változatát várhatóan október 15-ig terjesztik be a törvényhozásnak.</p>

Veres János kiemelte, hogy a jövő évi büdzsé alapvetően a versenyképesség- és az egyensúlyjavításra, a fenntarthatóságra, a kiadáscsökkentésre, és az adóteher mérséklésre fókuszál. Ezen belül a Pénzügyminisztérium (PM) elképzelései szerint az idei 2,4 százalékos gazdasági növekedés jövőre 3 százalékra gyorsul, miközben a pénzromlás 6,5 százalékról 4,3 százalékra fékeződik.

A háztartások fogyasztása az idei visszafogott 0,5 százalékról jövőre várhatóan 1,9 százalékra emelkedhet. Az export növekedés dinamikája ugyanakkor jövőre 8 százalékra mérséklődik az idei 9,5 százalékról.

A pénzügyminiszter kifejtette: az államháztartás pénzforgalmi szemléletű bevétele jövőre 17.088,3 milliárd forintot, kiadása 18.064,3 milliárdot, míg egyenlege csaknem 976 milliárd forintos hiányt tartalmaz, ami a GDP 3,4 százalékát teszi ki. A PM jövőre 29.110 milliárd forintos GDP-vel számol, ami 1.670 milliárddal szárnyalja túl az ideit.

Veres János beszámolt arról is, hogy a 2009. évi költségvetésben 775 milliárd forint európai uniós támogatást és az ehhez kapcsolódó 183 milliárd forintos nemzeti önrészt terveztek. Ezt egészíti ki a költségvetésen kívüli körülbelül 228 milliárd forint uniós szubvenció, ami áll a 62 milliárdos agrárpiaci támogatásokból és 166 milliárd forintot kitevő közvetlen termelői támogatásokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!