Harmadik éve elsõ fokon: tanúvallomással folytatódott a tûzijáték-per

Hétfõn sem született meg a Fõvárosi Bíróságon a tûzijáték-perben az az úgynevezett közbensõ és részítélet sem, amelyet már 2009. októberében is szorgalmaztak a károsultak jogi képviselõi. A 2006. augusztus 20-i, 5 halálos áldozatot követelõ vihar károsultjai 2007 év eleje óta pereskednek elsõ fokon.

Hirtelen csapott le a vihar 2006. augusztus 20-án este a fõvárosra, és a rakpartokról körülbelül másfél millió ember menekült a sötétben és a szakadó esõben. Közülük körülbelül ötszázan megsebesültek, öten pedig életüket vesztették. Ketten vízbe fulladtak azok közül, akik a Dunán voltak akkor, amikor kitört a vihar, a rakparton két embert akkor ért halálos sérülés, amikor a nagy szélben kidõlt fa rájuk borította az emelvényt. Az ötödik áldozat, egy idõs nõ szívrohamot kapott menekülés közben. 30 sérült és 3 halálos áldozat családja még 2007 februárjában a bírósághoz fordult kártérítésért. Elõször beperelték a tûzijátékot szervezõket, a Kataszrófavédelmi Fõigazgatóságot, a Miniszterelnöki Hivatalt és a rendõrséget, késõbb pedig az Országos Meteorológiai Szolgálatot is.

A legutóbbi, 2009. október 30-i tárgyaláson a károsultak már szerették volna azt elérni, hogy legalább annak a négy felperesnek az ügyében döntsön a bíróság, akikkel kapcsolatban szerintük már minden részlet tisztázódött. Ez a kártérítés jogosságát esetleg kimondó úgynevezett közbensõ és részítélet azonban nem született meg még hétfõn sem. A bíróság újabb tanút, Fejes Edina meteorológust hallgatott meg. A meteorológus, aki 2006. augusztus 20-án reggel 8-tól este 8-ig volt szolgálatban, elmondta, már az elõzõ napon jelezték, hogy az ünnepen vihar várható. A hétfõi tárgyaláson elhangzott az is, hogy 2006. augusztus 20-án Budapesten csaknem ezer esetben vonult ki a fõvárosban a tûzoltóság, többszáz alkalommal fakidõlés miatt.

A tûzijáték-per újabb tanúk meghallgatásával március 29-én folytatódik a Fõvárosi Bíróságon.