Harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Hernádon

Elrendelték a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Hernádon csütörtökön kora délután. Az előrejelzések szerint újabb komoly csapadék várható a vízgyűjtő területeken, ezért pénteken valószínűleg szintén hasonló intézkedésre lesz szükség a Sajón, a Bodrogon, a Túron és a Krasznán, valamint a hétvégén a Tisza felső szakaszán. A dunai árhullám a hétvégén ér Budapestre, de a rakpartokat feltehetően nem fogja veszélyeztetni.

Elrendelték a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Hernád 62 kilométeres szakaszára csütörtökön kora délután. A folyó vízgyűjtő területén az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék hullott, emiatt a szlovákiai szakaszon veszélyes árhullám indult a magyarországi szakasz felé is- mondta a Független Hírügynökségnek Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletese.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) közleménye szerint a Hernádon a területi vízügyi igazgatóság felkészült a védekezésre, megkezdték a szükséges eszközök, anyagok odairányítását. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken átlagosan mintegy 40 milliméternyi csapadék valószínű a Hernád vízgyűjtőjén. Ha ez valóban lehullik, akkor a folyó vízszintje tovább emelkedik, sőt ha ennél több eső esik, akkor a vízállás meghaladhatja az eddigi legmagasabb értékeket is.

A KVVM tájékoztatása szerint a Sajón és Bodrogon az elsőfokúnál, míg a Túron a másodfokú készültségnél is magasabb vízszintek várhatóak. A Tiszán Vásárosnaménytól lefelé a hétvégén valószínűleg mindenütt meghaladja a vízszint az elsőfokú készültséget, míg az annál lejjebb eső szakaszokon a jövő hét elejére várható ugyanez. A Kraszna külföldi szakasza az elmúlt 24 órában harmadfokú készültségi fok felett tetőzött, és Ágerdőmajornál további áradás várható.

A Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál számítanak a szakemberek elsőfok-közeli vízszintekre pénteken. A lejjebb eső szakaszokon azonban az árhullám ellapul, így Budapesten 473 cm tetőzés várható a hétvégére. Ez másfél méterrel a rakpartok alatt van, így azokat nem fenyegeti elárasztás.

Az elmúlt napok zivatarai és heves esőzései több kisebb településen okoztak vízkárveszélyes helyzetet. Szilvásváradon a hegyoldalakról lefolyó víz és sár a település központját veszélyeztette és pincéket öntött el. Dédestapolcsány és Tardona között az út alatti átereszek nem tudják elvezetni a nagy mennyiségű esővizet, emiatt egy 500 méteres szakaszon még csütörtökön délután is 20 centiméteres átfolyás van. Emiatt a Közútkezelő lezárta az utat.

A Heves megyei Nagyvisnyón a Bán-patak (más néven a Szalajka-patak) szerdán kilépett a medréből, kerteket, udvarokat, pincéket öntött el, de nem kell kitelepíteni senkit. A víz rövid időre elöntötte és járhatatlanná tette a Dédestapolcsány felé vezető út egy részét is – áll a szaktárca közleményében.Sporthírek