Harmadfokú készültség a Túron

Harmadfokú készültség a Túron
Kiemelkedő mennyiséget mértek román kollégáink a Túr vízgyűjtőjén, ahol lokálisan az előző két nap alatt 70–140 milliméter esett – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Bodnár Gáspár, a FETIKÖVÍZIG igazgatója. Csapadékadatok [XLS 22 KB]

- A lezúdult víztömeg meggyorsította a vízszintemelkedést oly mértékben, hogy péntek éjjel két órakor már III. fokú készültséget kellett elrendelni a folyó teljes hazai szakaszára. Az áradás hevességére jellemző volt, hogy egy nap alatt négy és fél métert áradt a folyó, de volt olyan időszak, amikor kétóránként több mint félmétert növekedett a vízszint.

– A Tisza külföldi vízgyűjtőjén csütörtökön átlagban 5–7, de helyenként 22 milliméter csapadék hullott, mely a tiszabecsi határszelvényben több mint másfél méteres áradást idézett elő, azonban a folyón árvízvédelmi készültség elrendelése nem várható. Vásárosnaménynál is meghaladja a 4 méteres vízszintet, de a hullámtér elöntésével nem kell számolnunk.

– A Szamoson és a Krasznán is több mint 2 méteres vízállást regisztráltunk, de várhatóan készültségi szint alatt tetőznek a folyók – mondta Bodnár Gáspár.

– Lefler György –