Harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Felső-Tiszán

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelte el hétfő reggel a Tisza 90 kilométeres Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A vasárnap esti 71 kilométer után hétfő délelőtt már 158 kilométeren volt III. fokú árvízvédelmi készültség Magyarországon – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) Kommunikációs vezetője. Galambos Tamás hozzátette: jelenleg Tiszabecs és Kisar között van szükség a legmagasabb készültségre. A gátakon csaknem 2 ezren dolgoznak. A védekezés költségei meghaladták a 100 millió forintot. Az OMIT tájékoztatása szerint az árvíz miatt sehol sem kell forgalomkorlátozásra számítani.

Magyarországon jelenleg 608 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Tisza Tiszabecsnél a következő órákban tetőzik 570 centiméter környékén. Az árhullám a hétvégéig valószínűleg végigvonul a folyó teljes magyarországi szakaszán. Vásárosnamény után azonban legfeljebb II. fokú készültségre számítanak, így újabb kitelepítések nem várhatók.

A Hernád jelenleg Gesztelynél tetőzik. Itt is III. fokú a készültség, de az árhullám várhatóan több mint fél méterrel elmarad a vasárnap előre jelzettnél, vagyis 370 centiméter körül fog tetőzni. A térségben valamennyi út járható.