Harcok és arcok – kiállítás Robert Capa képeiből Sárospatakon

By Puskár Tiborné
Harcok és arcok – kiállítás Robert Capa képeiből Sárospatakon
Sárospatak – „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel .” – Robert Capa.

Robert Capa a világ legismertebb haditudósítója, a kitűnő fotóriporter műveiből nyílt kiállítás Sárospatakon a Múzsák Templomában.
A Magyar Nemzeti Múzeum és a MNM Rákóczi Múzeuma időszaki kiállítását Dr. Baji Etelka főosztályvezető-helyettes és Dr. Tamás Edit múzeumigazgató nyitotta meg.
„A híres és az egész világon ismert fotó : A milicista halála (Spanyolország 1936) is szerepel a válogatásban – ismertette Lengyel Beatrix a kiállítás rendezője. A mai napig megosztja a véleményeket, hogy mennyiben beállított a kép. A meglevő negatívok alapján elmondható, hogy az egykori Life magazin magyar haditudósítója a huszadik század, de talán minden idők egyik legnagyobb fotográfusa.
Rendelkezik a kiváló újságíró minden fontos tulajdonságával: szívósság, a szükséges erőszakosság a helyszínekre eljutásban, találékonyság és kapcsolatteremtő képesség. A második világháború frontvonalában a harcokban is mindig az emberit ,az emberségest örökítette meg. Az emberi arcokat, azokat, akik többnyire a háborúk,a harcok ártatlan elszenvedői.
„Ha nem elég jók a képeid, akkor nem voltál elég közel -” ez volt ars poeticája.  Ő pedig közel volt a milicista halálakor, benne volt  a normandiai partraszállás első hullámának vérfürdőjében. A félelmet ismerve, de mégis bátran jelen volt a 20. század közepének valamennyi nagy háborújában . 937 felvételt készített négy földrész huszonhárom országában .
Hivatása közben 1954-ben Vietnámban taposóaknára lépve vesztette életét – mondta róla a művészettörténész.
A kiállítás október közepéig tekinthető meg Sárospatakon a Múzsák Templomában.