Nagyvilág

2010.04.02. 15:56

Greenpeace-akció egy bálnahúst szállító hajó ellen

<p>Odaláncolták magukat egy hajó köteleihez, és órákon át úgy maradtak Greenpeace aktivisták pénteken, a rotterdami kikötõben. Így akarták megakadályozni, hogy elinduljon az izlandi bálnahúst szállító hajó Japánba.</p>

A tiltakozó akciót szervezõ Greenpeace-ativista, Pavel Klinckhamers azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a panamai zászlóval ellátott hajóban hét konténer bálnahús van. A 15 természetvédõ akciója több mint hét órán át tartott, végül a rendõrök mindegyiküket leszedték a láncokról, majd bevitték õket a rendõrségre. A holland város rendõrségének szóvivõje, Tinet Dejonge azt mondta, hogy az aktivisták pénzbüntetést fognak kapni.

A Greenpeace bejelentése szerint a rendõrség azt közölte velük, hogy a "bálnahúst tartalmazó konténerek nem fogják elhagyni a kikötõt", amire a hajó tulajdonosa állítólag ígéretet tett. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint Izland partjainál megölt 13 fokozottan veszélyeztetett barázdás bálna feldolgozásából nyert 160 tonna hús volt a hajón.

A Greenpeace akciója elõtt röviddel jelentette egy japán hírügynökség, hogy a japán hatóságok vádat emeltek egy új-zélandi állatvédõ aktivista ellen. Az aktivista a Sea Sheperd Conservation Society nevû állatvédõ szervezet tagjaként februárban felmászott egy japán bálnavadászhajó fedélzetére, ahol elfogták. Peter Bethune le akarta tartóztatni ugyanis a japán kapitányt, gyilkossági kísérlet miatt. Ezt az után tette, hogy a bálnavadászok összeütköztek a természetvédõk csúcstechnikás hajójával, amely kettétört, és elsüllyedt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!