Harcban a szúnyogokkal

Akt.:
Harcban a szúnyogokkal
Harcban a szúnyogokkal - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A sok csapadékot, egyes napokon kánikulai meleget hozó változékony tavaszi időjárás miatt folyamatosan figyelték Miskolcon a szúnyoglárva tenyészőhelyek fertőzöttségét.

A Miskolc Holdingtól megtudtuk: a mérések alapján május végén már indokolt volt a védekezés a megyeszékhelyen, szükségessé vált a biológiai irtás. 179 hektáron, többek között az Egyetemvárosi tónál, a miskolctapolcai Csónakázó tónál, a Juhdöglő völgyi tónál, valamint a lassú folyású patakok környezetében, így például a Görömböly-, Pece-, és Lyukó patakok mentén történt biológiai szúnyoglárva irtás.

– Az ismert szúnyoglárva tenyésző helyek ellenőrzése folyamatos, rovartani-biológus szakember vizsgálja az egyes területek fertőzöttségét – mondta Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. – A csapadékos, változékony időjárás, valamint a következő napok felmelegedése együttesen elősegíti a szúnyoglárvák fejlődését, így indokolt az újabb földi biológiai irtás, amely zömmel a fent említett területeken hétfőn kezdődött.

Idén is – a tavalyi évhez hasonlóan – kizárólag a szúnyogok lárváira ártalmas biológiai szerrel irtottak május végén szúnyogokat Miskolcon és teszik ezt a mostani irtásnál is. A szúnyogok elleni biológiai védekezés a földi tenyészőhelyeken környezetbarát eljárással történik, olyan folyadékot juttatva az érintett részekre, ami megakadályozza a szúnyoglárvák kifejlődését.

Irtották a rágcsálókat

Pásztor Imre kérdésünkre hozzátette azt is, hogy az idén is elvégezték a tavaszi rágcsálóirtást, mely a szennyvíz- és csapadékvíz elvezető aknákra, a Szinva-, Hejő,- Pece,- Lyukó patakok mederpartjaira, a bokros, cserjés területekre és a Bábonyi bércre, egyes Avas városrészi területekre kiemelten is koncentrált. Az eredményesség érdekében a város több területén etetőprizmákat is kihelyeztek, amelyeken figyelmeztető felirat tájékoztat a mérgezés veszélyéről és a méreg ellenszeréről (K1 vitamin).

– A lakosság is tett bejelentéseket rágcsálók megjelenésével kapcsolatban: a Miskolci Városgazda Kft. munkatársai pedig megvizsgálták a bejelentéseket és a tavaszi főirtás folyamán az indokolt helyeken elvégezték a rágcsálóirtást – tette hozzá.

Az eredmények összegzése után (amennyiben indokolt) újabb rágcsálóirtást fognak végezni a szakemberek. Ezzel kapcsolatban lakossági bejelentést továbbra is a Városgazdánál lehet tenni telefonon (46/412-611), és e-mailben (varosgazda@varosgazda.hu), illetve a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési osztályán a vuzem@miskolcph.hu címen.

ÉM-JLI