Harc a városi terepjárók ellen

Mozgalmat hirdettek a városokban használt négykerék-meghajtású terepjárók ellen Európa több országában a környezetvédők. Míg Londonban felvonulásokkal és vitákkal tiltakoznak a városi benzinfalók ellen, addig Berlinben leengedik a terepjárók kerekeit. Közben több európai tagállam is jelezte: azon vannak, hogy a 4×4-es terepjárók tulajdonosait kiváltképp megadóztassák.

Angliában például sárral kenik be a városi terepjárókat. Máskor a törésteszteknél használt bábuknak öltözve, forgalomlassító akciókkal bosszantják a benzinfalók vezetőit.

A környezetért aggodó német aktivisták ellenben más stratégiát alkalmaznak: Berlinben leengedik a terepjárók kerekeit. “Eddig egyetlen gyanúsítottat sem sikerült elfogni, de a szélvédőkön hátrahagyott üzenetekből egyértelmű, hogy módszerükkel a tettesek a járművek erős környezetszennyezése ellen tiltakoznak.” – mondta a berlini rendőrség szóvivője.

Több uniós tagállamban is fontolgatják, hogy luxusadóval, illetve extra-illetékkel igyekeznek majd elvenni a vevők kedvét a benzinfalóktól. Így Londonban például már arról tárgyalnak, hogy a város központjába behajtó terepjárók a szokásos 8 font helyett ezután több mint a háromszorosát, összesen 25 fontot (9 ezer forintot) fizessenek útdijként. A londoni városvezetés tehát éppen ott kívánja támadni a terepjárósokat, ahol azok a legsérülékenyebek, vagyis a pénztárcájuknál.