Harc a fővárosi pozíciókért – Világgazdaság

Több mint 50 cégbe delegál a fővárosi önkormányzat új tisztségviselőket, ezekért a pozíciókért nemcsak az MSZP-SZDSZ koalíción, hanem a pártokon belül is nagy a harc – értesült a Világgazdaság. A gazdasági társaságoknál májusban várhatóak személyi változások.

A felügyelőbizottságokba képviselőket is lehet küldeni, az igazgatótanácsokba azonban nem. Utóbbiakba szakmai alapon delegálnak tagokat a koalíciós pártok, ám fontos a lojalitás is – mondta Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Az ellenzéki pártok elképesztőnek tartják, hogy a mindössze egyfős mandátumtöbbségük ellenére minden pozíciót maguknak akarnak megtartani a szocialisták és liberálisok. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a kormánypártok irtóznak attól, hogy az ellenzék belelásson a cégek belső ügyeibe.

Budapest irányításáért a szocialisták és a liberálisok viselik a felelősséget, ugyanakkor az ellenőrző testületekbe a Fidesz, a KDNP és az MDF is delegálhat tagot – mondta Ikvai-Szabó Imre liberális főpolgármester-helyettes.