haon-sportoldal

2011.06.27. 13:50

Bernáth pontokat szerzett az ankarai Eb-n

<p>Megyénk ökölvívásának erejét jelzi, hogy három hajdú-bihari bunyós&nbsp;–&nbsp;Kalucza Norbert (DVSC, 52kg), Varga Miklós (HISE, 60kg) és Bernáth István (DVSC, +91kg) is ringbe lépett az ankarai Európa-bajnokságon, pontot azonban csak a debreceniek szupernehézsúlyú sportolója, Bernáth István szerzett.</p>

Nem az ankarai volt minden idők legeredményesebb amatőr ökölvívó Európa-bajnoksága a magyarok számára, a Kovács László szövetségi kapitány vezette gárda mindössze egy bronzérmet szerzett, Szellő Imre (81kg) állhatott dobogóra. A kapitány azonban nem aggódik, az év főversenyének az olimpiára kvalifikáló világbajnokságot tekinti, úgy véli, ott kell kitűnő teljesítményt nyújtaniuk bunyósainknak. Reméljük, így is lesz.

De nézzük, megyénk öklözői hogyan teljesítettek a törökországi kontinensviadalon. Kalucza Norbert az 52 kilogrammosok között állt rajthoz. Nem állítható, hogy Fortuna kegyeltje lett volna a sorsoláskor, már a nyolc közé jutásért a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes walesi Andrew Selby ellen kellett kesztyűt húznia. A kitűnő formában lévő brit túl nagy falat volt számára, 28:11 arányú vereséget szenvedett. Selby kvalitásait mutatja, hogy meg sem állt az aranyig.

Varga Miklós is egy meccs után búcsúzott az Eb-től, a sámsoni olimpikon azonban igen furcsa körülmények között veszített az orosz Vaganovval szemben. Máté Attila tanítványa jól bokszolt, ám az új pontozói szisztéma áldozata lett. Hiába látta őt vastagon az ötből három bíró jobbnak, az összegzési rendszernek köszönhetően mégis riválisa kezét emelték magasba (20:17). Varga nem első világversenyén szenved peches vereséget, reméljük, a világbajnokságon megszakad a sorozat.

A hajdúsági kontingens pontjait a szupernehézsúlyú Bernáth István szerezte, aki két győzelemmel és egy vereséggel a hatodik helyen végzett. A félprofi ligában (WSB) edződött debreceni ökölvívó az első mérkőzésén úgy győzött, hogy ellenfelét, az izraeli Jusuf Abed El Ganit egészségügyi problémák miatt az orvos nem engedte bokszolni. A nyolcaddöntőben Bernáth a lett Mikita Maculevicet verte magabiztosan, 11:3 arányban, az ökölvívással mindössze öt éve foglalkozó ex-birkózó a szakemberek szerint remek formát mutatott. Az éremszerzés sajnos nem sikerült, ám a DVSC képviselője tisztességgel helytállt (18:6) a világ- és olimpiai bajnok Roberto Cammarellével szemben, aki a második helyen fejezte be az Eb-t.

Öklözőink számára a következő fontos megmérettetés a szeptemberben, Bakiban megrendezésre kerülő világbajnokság lesz, óriási sikerként könyvelhetnének el, ha a viadalon olimpiai kvalifikációs helyezést szereznének sportolóink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!