Hány töltelék után mennyit ihatunk?

dr. Zacher Gábor biztosan fogyaszt újévkor
dr. Zacher Gábor biztosan fogyaszt újévkor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Mihez mit? Mit együnk, milyen sör- vagy borkorcsolyát ajánl, amelyek mellett akár többet is kortyolhatunk az alkoholos italokból szilveszterkor, anélkül, hogy súlyosan kiütnénk magunkat? Jó tanácsért dr. Zacher Gábort, a népszerű toxikológust kereste meg az Észak-Magyarország.

– Mértékkel bármit fogyaszthatunk, nem összezagyválva. Ez a rövid válaszom. Az olyasfajta tanácsok, mint ötvennél több káposzta mellett többet lehet inni, mintha csak harminckettőt eszünk meg, és hasonló marhaságok, minden alapot nélkülöznek. A lényeg, hogy mind az evésben, mind az ivásban mértéket kell szabnunk magunknak. Az alapvető ellentmondás abban rejlik, hogy az alkohol szétlövi a mértéket, az első két pohár után jön a harmadik, a negyedik, amikor már nem érzékelik az emberek a kereteiket. Ráadásképp hozzájön az elvárás, hogy szilveszterkor baromi jól kell éreznünk magunkat, még akkor is, ha tudjuk, hogy a szilveszter éjszaka pont ugyanolyan éjszaka, mint bármely egyéb a naptárban. A szilveszter számomra nem más, mint egy jellegzetes fétistárgy.

Egyetlen

Dr. Zacher Gábor azt is elárulta, Berlinbe készül, egy újévi koncertre, így valószínűleg ott fogyasztja el az újévi lencselevest is, ami talán az egyetlen hagyományosnak mondható étel, amelyet az év fordulójához köthetően enni szokott.

– Egyébként annyi még a karácsonyról maradt étel, egyelőre azon vagyunk, hogy azt próbáljuk szisztematikusan elfogyasztani – tette hozzá.

ÉM-SZK