Hány feljelentést tett a BKV: vita a BRFK és a közlekedési társaság között

“A BKV a feljelentések ügyében mindig a már megtett lépéseket kommunikálja” – áll a társaság honlapján szombaton megjelent közleményben. Eszerint péntekig csaknem 40 cég mintegy 50 gyanús tanácsadói szerzõdése ügyében tett feljelentést, a rendõrség szerint viszont eddig összesen 12 feljelentés érkezett a BKV-tól szerzõdés vagy végkielégítés ügyében. Abban is vitáznak egymással, hogy a rendõrség minden segítséget megkap-e a BKV-tól.

A BKV-s botrány miatti nyomozás érdemi kezdete óta a BKV-tól összesen 12 feljelentést kapott a rendõrség, vagyis azóta, hogy a médiában hetente hallható, éppen hány szerzõdés vagy gyanús végkielégítés ügyében készülnek feljelentést tenni – ezt nyilatkozta a Népszabadságnak Bodnár Zsolt, a budapesti rendõrfõkapitány bûnügyi helyettese. A BKV-nyilatkozatok alapján eddig 57 feljelentésnek kellett volna érkeznie a BRFK-ra. Példaként a HÉV utastájékoztató tábláit hozza fel, amelynek ügyében már számos tanút kihallgattak, amikor a BKV feljelentése már megérkezett. A fõvárosi rendõrség vezetése tehát megelégelte a BKV önfényezését a sajtóban – írta a Népszabadság.

A közlekedési vállalat ezzel szemben mindig a már megtett lépéseket kommunikálja – áll közleményükben. Eszerint csaknem 40 cég mintegy 50 gyanús tanácsadói szerzõdése ügyében tettek feljelentést, amelyek átvételét a BRFK pecséttel igazolta. A végkielégítések kapcsán nem közölnek még hozzávetõleges számot sem, hány feljelentést tettek.

Abban is nyilatkozatháború dúl a felek közt, hogy a BKV minden segítséget megadott-e a BRFK-nak. Bodnár Zsolt szerint nem. Ömlesztve, rendezetlenül kaptak meg iratokat. Bodnár Zsolt most elismerte, hogy két hete nem Antal Attila volt vezérigazgató õrizetbe vételét elõkészítendõ tartottak házkutatást a BKV központjában, hanem azért, mert a nyomozás adatai alapján úgy ítélték meg, az ígéretek ellenére nem kaptak meg mindent, amit kértek. A BKV-ban viszont azt állítják, hogy a BRFK szeptember közepén 61 cég és magánszemély csaknem 100 szerzõdését kérte, aminek eleget téve körülbelül 140 szerzõdést és kapcsolódó dokumentumot adtak át. A tanácsadói szerzõdéseken kívül pedig a BRFK 108 eredeti anyagot kapott végkielégítések kapcsán: munkaszerzõdéseket, munkaköri leírásokat és más papírokat. A szeptember végén végkielégítések ügyében tett feljelentés teljes dokumentumhalmaza október 15-én hiánytalanul a BRFK-n volt – állítják.