Friss hírek

2009.11.27. 15:59

Gulyás József: kártérítést kérhetnének az államtól a roma gyilkosságok áldozatainak családtagjai

<p>Kártérítési igénnyel léphetnének fel a magyar állammal szemben a roma gyilkosságok áldozatainak családjai, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) belsõ vizsgálata után a nemzetbiztonsági bizottság tényfeltáró munkacsoportja is azt állapította meg, hogy hibákat követtek el az NBH-nál. A jelentések alapján a mulasztások nélkül az ügy gyanúsítottjai hamarabb rendõrkézre kerülhettek volna - errõl beszélt péntek délután újságíróknak Gulyás József, a testület SZDSZ-es tagja.</p>

A bizottság jelentésének egy részét novemberben hozták nyilvánosságra, és pénteken újabb részletek láttak napvilágot. Ezek szerint a gyilkosságok egyik gyanúsítottjáról már 2008 tavaszán voltak olyan információk, hogy társaival, a késõbbi feltételezett elkövetõkkel, fegyvereket akar beszerezni. Az üggyel foglalkozó Hajdú-Bihar megyei mûveleti tiszt felterjesztette az NBH budapesti jogi osztálya felé az elkövetõk megfigyelésére, mûveleti ellenõrzésére irányuló javaslatát, de azt végül nem támogatták, azaz nem terjesztették ki a megfigyelést tavaly tavasszal a gyanúsítottakra a bûncselekmények kezdete elõtt.

A rendõrség már 2008 november elején is kért információkat a Nemzetbiztonsági Hivataltól az ügyben, 2009-tõl pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda elkészítette az úgynevezett elkövetõi profilt, ennek ellenére mégsem adtak át érdemi információkat hónapokon át a nyomozó hatóságoknak. Emellett a szolgálatoknál nem értékelték újra az addigi információkat a profil megadása után.

2009 kora tavasszal arról keletkeztek információk, hogy az egyik gyanúsított megint fegyvereket akar beszerezni, ráadásul akkor az NBH Hajdú-Bihar megyei kirendeltségétõl független szervezetek dokumentálták mindezt.

Gulyás József pénteken emlékeztetett Ficsor Ádám volt nemzetbiztonsági miniszter szeptember 8-i nyilatkozatára, amelyben a Nemzetbiztonsági Hivatal belsõ vizsgálata kapcsán elismerte: az NBH-nál követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb felmerülhetett volna a gyanúsítottak neve. Az SZDSZ-es politikus megismételte azt, ami a Nemzetbiztonsági bizottság jelentésébõl már korábban is nyilvános volt: a vizsgálatok alapján joggal vethetõ fel Laborc Sándor korábbi fõigazgató személyi felelõssége, valamint a területen illetékes egykori miniszterek, Szilvásy György és Ficsor Ádám politikai felelõssége.

Gulyás József pénteken bejelentette: úgy döntött a bizottság, hogy az ügyben készített zárt jelentését elküldi az államfõnek valamint a legfõbb ügyésznek, amely indokolt esetben a katonai ügyészséghez fordulhatna.

Az elmúlt egy évben összesen kilencszer támadtak romákra fegyverrel és Molotov-koktéllal az eddigi adatok alapján, hatan meghaltak. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Terrorelhárító Szolgálat embereivel augusztus végén csaptak le a feltételezett gyilkosokra egy debreceni szórakozóhelyen. Négy embert vettek õrizetbe, 28 és 42 év közötti férfiakat.

A Független Hírügynökség úgy tudja: itthon még nem volt precedens arra, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok mulasztása miatt magánszemélyek kártérítési igénnyel léptek volna fel az állam ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!