Hangszóró: A magyar nóta pártján állok

Nem vagyok képes belenyugodni, hogy a közszolgálati rádió kiseprűzte műsorából a magyar nótát.

Akik ebben döntenek, bizonyára nem hallgatták meg a Bartók adó népzenei blokkjában Sebő Ferenc beszélgetését Sárosi Bálinttal.

Sárosi a Kodály utáni nemzedék egyik legjelentősebb zenetudósa, aki otthonos a hangszerek, a népzene és a műdalok világában egyaránt. Kiadott egy nótáskönyvet, amelyben megpróbálja megmenteni a magyar nótának titulált zenedarabok jelentős részét. Indoka világos: ez a zenei anyag a magyar kultúra szerves része, évtizedeken át éltek vele, használták, és társaságok hangulatteremtő danászásához a mai napig hozzátarozik. Hozzáteszem: itt Debrecenben is zsúfolt házak előtt zajlanak a magyarnóta-hangversenyek, akár hivatásosak, akár amatőrök énekelnek. Nemigen tartja őket senki azonos értékűnek Sztravinszkij vagy Schönberg zenéjével, de tudomásul kell venni, hogy a nép, „az istenadta nép” egy részüket népdalként őrzi és használja.

Furcsa dolog: a régi magyar filmeket ma már majdnem minden tévéadó sugározza, nem csak a Filmmúzeum, a kabaréműsorok legjobb számai mai is a régiek, az operettek minden színpadon hódítanak (itt-ott még a népszínművel is próbálkoznak), csak éppen a magyar nótát szorítja ki műsorából a rádió.
Nos, Sárosi bölcsen döntött, a már-már népdallá nemesedett magyar nóta egyrészt történelmi érték (pl. 1849 utáni nemzeti ellenállás), másrészt nem is annyira zenei, mint inkább művelődésszociológiai jelenség, s mint ilyen is megőrzendő. Lám, még a Lenin-szobrokat is szoborkertbe rakták sok helyen, mint ami része volt a magyar múltnak. Petőfi, Czuczor Gergely, Gárdonyi Géza és mások versei nótákként ivódtak bele a köztudatba.
Bevallom: Sárosi Bálint igazát magaménak vállalom. Bartók és Kodály is óvott az elhamarkodott tarkólövésektől. Még a nóták és a cigányzene esetében is.
 

Címkék: , , , ,