HANGOSHÍREK 18 ÓRA

Orbán Viktor a NATO rakétarendszer szükségessége mellett érvelt
Egy hónap előzetesbe került Damu Roland

Nem elég a pajzs, kard is kell hozzá” – ezekkel a szavakkal kommentálta Orbán Viktor szombaton Lisszabonban, hogy a NATO elfogadta a közös rakétarendszer felállításáról szóló terveket. A magyar miniszterelnök ugyanis fontosnak nevezte, hogy a rakétarendszer felállítása nem teszi szükségtelenné a nukleáris rakéták hadrendben tartását, mert szerinte “a védelem mellett az elrettentés is fontos”. A NATO tagállamok még pénteken este állapodtak meg egy közös európai rakétavédelmi rendszer felállításáról, ahol emellett elfogadták a katonai szövetség következő tíz éves stratégiáját.

A magyar miniszterelnök szombaton a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszélést folytatott spanyol kormányfővel, José Luis Rodriguez Zapateroval is. A két kormányfő találkozóján a magyar EU-elnökség fél éve alatt várható eseményeket vitatták meg. A magyar miniszterelnök találkozott a lengyel elnökkel is, akivel a közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról tárgyalt.

Borkai Zsolt, olimpia bajnok tornászt választotta a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) elnökévé szombaton a testület közgyűlése. Borkait egy éve választották a MOB alelnökévé, a szombati választáson nem volt más jelölt a posztra. Borkai Zsolt 2006 óta Győr fideszes polgármestere. Schmitt Pál augusztusban mondott le a MOB elnöki pozíciójáról, miután beiktatták köztársasági elnöknek. Az új elnök megbízatása 2012-ig tart.

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő háziorvosok jelentése alapján körülbelül 7100 ember fordult influenzaszerű panaszokkal orvoshoz november 8-14. között – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentéséből, amely azt is megállapítja, hogy az influenza-gyanús betegektől származó mintákban nem találtak influenza vírust. Egy évvel ezelőtt novemberben, a világjárvány idején egy hét alatt már több mint 34 ezer ember fertőződött meg, és a H1N1 járránynak már 8 halálos áldozata is volt.

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte szombaton a bíróság Damu Rolandot. A színészt azzal gyanúsítják, hogy megerőszakolta volt barátnőjét. Az indoklás szerint fennál az összebeszélés veszélye. A végzés nem jogerős. Mint ismert, a férfi saját lakásában bántalmazta barátnőjét, majd a gyanú szerint meg is erőszakolta. Később elengedte a nőt, aki a kórházból értesítette a rendőröket. A színészt csütörtök este vették őrizetbe.

Szombaton estig többnyire erősen felhős vagy borult marad az ég, vasárnap elsősorban keleten lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok. Éjszaka párássá válik a levegő, foltokban köd képződik, ami vasárnap helyenként tartósan megmaradhat. Éjszaka egy-egy helyen, vasárnap délután nyugaton elszórtan eső is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 14 fok között alakul.