HANGOSHÍREK – 19:00

– Nem alapít új pártot Gyurcsány Ferenc, szerinte az MSZP-t kell átalakítani
– Folytatódnak a tüntetések és összecsapások Iránban, Líbiában és Bahreinben

Nem akarja szétszakítani az MSZP-t és nem akar új pártot alapítani Gyurcsány Ferenc. A volt pártelnök-miniszterelnök szerint a szocialista párt átalakítására van szükség, egy új balközép, demokratikus, hazafias, erkölcsös pártra. Gyurcsány Ferenc budapesti évértékelőjében Orbán Viktort az önkény miniszterelnökének nevezte, aki az embereknek jólétet ígér cserébe a szabadságukért. Pedig az “orbánizmus vége az lesz, hogy se kenyér se szabadság” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki arról is szólt, hogy az orbáni önkény kialakulásában a felelősség jelentős része az övé.

Nem mond le a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági elnöki tisztéről Járai Zsigmond az után sem, hogy kinevezték a Költségvetési Tanács tagjává. Ezt újságírók előtt mondta az után, hogy pénteken átvette Schmitt Pál köztársasági elnöktől a kinevezési okmányokat. Járai Zsigmond azt mondta, hogy a két pozíció nem összeférhetetlen. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: A törvény csak azt írja elő, hogy be kell jelenteni, ha a Költségvetési tanács tagja lesz, és ennek a kötelezettségének majd eleget is tesz.

Több tízezer rezsimpárti tüntető vonult az utcára Teheránban, az ellenzék két vezető alakjának felakasztását követelve. Mir Huszein Muszavi és Mehdi Karrubi ellenzéki vezetők házi őrizetben vannak, ám így is rendszeresen tudtak üzenni híveiknek, akik hétfőn tüntettek Teherán utcáin. A betiltott megmozduláson két embert öltek meg a kormányerők. Az iráni ellenzék vasárnapra újabb demonstrációt szervez, hogy megemlékezzen a hétfőn meghalt tüntetőkről.

A bahreini ellenzék úgy döntött, hogy elhalasztja a holnapra tervezett tüntetéseket, a csütörtök hajnalban megölt tüntetők családjainak gyásza miatt. Ma több ezer ember vett részt a megölt tüntetők temetésén, a vezetés távozását követelve. A bahreini trónörökös közben nemzeti párbeszéd elindítását ígérte, amint helyreáll a rend az országban, miközben szemtanúk szerint a rendőrség emberei tüntetők közé lőttek a fővárosban.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház munkaügyi szakértőjének nevezte ki Paul Otellinit, az Intel informatikai óriáscég vezérigazgatóját, aki ezzel bekerült az elnöki tanácsadói testületbe. A munkaügy az amerikai gazdaság egyik legégetőbb kérdése, Otellininek a feladata, hogy az elnökkel szorosan együttműködve javaslatokat dolgozzon ki a munkanélküliség megállítására, megoldást találjon új munkahelyek teremtésére.

Itthon a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 22 513 ponton állt meg a mai kereskedés végén, ez 0, 26 század százalékos mínusz a tegnapi záróértékhez képest. A részvénypiac forgalma alacsony, valamivel több mint 12 milliárd forint volt. A vezető papírok közül 0, 33 század százalékot erősödött az OTP, 5749 forintot ért a nap végé. A MOL 1, 18 század százalékos csökkenéssel 22 035 forinton zárt. A bankközi devizapiacon a svájci frankért 208 forintot adtak kora este, az euró valamivel 270 forint alatt, az amerikai dollár nagyjából 197 forinton áll.

Az időjárásról: A szél mindenütt északira fordul, holnap a Dunántúlon és északkeleten időnként megerősödik. A hőmérséklet éjszaka 0 fok körül, holnap napközben 3 és 8 fok között valószínű.