HANGOS HÍREK 13 ÓRA

-2 ember kerülhet ma előzetesbe a kecskeméti húsbotrány miatt
-Virágokkal, gyertyákkal búcsúznak a civilek a megszűnő vasútvonalaktól

Verekedésbe torkollot a kormányellenes tüntetés a 2/A úton. A Pest megyei rendőrségtől megtudtuk, hogy ma reggel is félpályás útlezárással demonstrált néhány autós a főút gödi elágazásánál, de ezúttal vita robbant ki köztük és egy arra járó sofőr között, és az egyik tüntető egy láncos bottal beütötte a kocsi ablakát. A szóvivő szerint a benne ülőt is bántották, de még nem tudni, súlyosak-e a sérülései. A demonstrációt azonnal feloszlatta a rendőrség, három embert pedig előállítottak. Elméletileg március 15-éig kaptak engedélyt a demonstrálók a félpályás lezárásokra, de ezt a mostani eset miatt megvonták. Legközelebb akkor folytathatják a tiltakozó megmozdulást, ha új bejelentést tesznek a szervezők, és azt a rendőrség tudomásul veszi.

Nem csak az év első két hónapjára, hanem néhány márciusi napra is be kell majd fizetni az elvárt adót – ha a kormány ragaszkodik hozzá. Az Alkotmánybíróság sajtófőnökétől megtudtuk, hogy csak akkortól hatályos a grémium döntése az adó megsemmisítéséről, amikor megjelenik a Magyar Közlönyben. Ez pedig még ma sem történt meg. A kabinetnél eddig még azt mondták, hogy behajtják a 8-10 milliárdosra becsült összeget, amit a negyedéves előleg fizetésekor kellene átutalniuk a cégeknek. A könyvvizsgálók szerint viszont elképzelhető, hogy hogy a várható komplikációk miatt mégis lemond a pénzről a kormány.

Már négy gyanúsítottja van a kecskeméti húsbotránynak, ketten őrizetben vannak. Tegnap este letartóztatták a romlott húsokat, húskészítményeket tároló raktárat, illetve az ezeket értékesítő boltot működtető cég igazgatóhelyettesét is. Rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt indítottak ellene eljárást. A társaság tulajdonosát már korábban elfogták. A társaság tulajdonosát már korábban őrizetbe vették. Előzetes letartóztatásukról várhatóan ma dönt a kecskeméti bíróság. A cég két munkatársa szabadlábon védekezhet, ők azok, aki segítettek a cégvezetőnek egy teherautóra pakolni a lefoglalt romlott virslit, miután feltörték a raktáron a hatósági pecsétet.

A Levegő Munkacsoport szerint válságban van Budapest tömegközlekedése. Honlapjukon egy tanulmányra hivatkoznak, amely szerint legalább 100 milliárd forintot kellene elkölteni a fejlesztésre, hogy a fővárosiak fele ne autót használjon. 66 milliárd forintért be lehetne szerezni 650, részecskeszűrővel felszerelt járművet, 34 milliárdból pedig korszerűsíteni lehetne az infrastruktúrát és a műszaki feltételeket. Vannak kevésbé költséges javaslataik is: például az, hogy alakítsanak ki újabb buszsávokat. Ráadásul – mint írják – minderre pénzt is lehetne szerezni az Uniótól. A zöldek szerint a beruházások után lényegesen kevesebb embert betegítene meg a légszennyezés.

Szép temetést kap a holnap megszűnő 14 vasúti mellékvonal. Civilek, vasutasok és az érintett településeken élők még utoljára utaznak egyet a járatokkal, majd gyertyát gyújtanak az állomásokon, és virágokkal és csendes főhajtással emlékeznek meg arról, milyen szerepet töltöttek be ezek a vonalak a személyszállításban. Az első 50 felszállónak emlékjegyet is adnak majd. Az utolsó járatok indulásáról pedig a www.indohaz.hu internetes oldalon vannak információk.

Most még az ország nagy részén felhős az ég, helyenként esőre, záporra, néhol zivatarra is lehet számítani. Délután viszont sok helyen kisüt a nap. A legmelegebb órákban 8 és 13 fok közötti hőmérsékletet várhatunk.