Friss hírek

2010.07.27. 11:56

A környezetvédelmi államtitkár szerint sincs veszélyben a veszprémi ivóvízbázis

<p>Kiváló minőségű a veszprémi ivóvíz, nincs veszélyben az ivóvízbázis. -erősítette meg a veszprémi polgármester, a Bakonykarszt Zrt. és a regionális tiszti főorvos korábbi kijelentését keddi sajtótájékoztatóján Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Veszprémben. A Bakony Művek tulajdonosa lakóházak építését tervezte a környéken, de ez előtt környezetvédelmi vizsgálatot végeztek. A fúrások során derült ki, hogy a talajban veszélyes anyag van. Ez azonban a korábbi hírekkel ellentétben nem érinti és nem veszélyezteti az ivóvízbázist.</p>

Mint arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt: ismeretlen tettes ellen feljelentést tett Debreczenyi János veszprémi polgármester a Veszprém Megyei Rendőr- főkapitányságon, a volt Bakony Művek területén elkövetett környezetkárosítás gyanúja miatt. A gyanú szerint a 15-20 évvel ezelőtt a termelés során veszélyes anyag kerülhetett a talajba, amikor az üzemben az autóalkatrészek gyártásakor nem ügyeltek a különböző veszélyes anyagok, például az olaj és a benzin tárolására.

Mára kiderült, a Bakony Művek 51 hektáros területéből becslések szerint csupán fél hektárt érint a szennyeződés, ami a legközelebbi ivóvízkutaktól is másfél-öt kilométerre van. A terület jelenlegi tulajdonosa már megkezdte az érintett területen a talajcserét, a kármentesítés körülbelül százmilliós nagyságrendű. Feltehetően egyébként olaj, szerves oldószer és nehézfém lehet a talajban.

Illés Zoltán államtitkár kedden Veszprémben elmondta: az állam minden segítséget megad a kármentesítéséhez, de úgy tűnik egyelőre nincs szükség állami beavatkozásra. A terület tulajdonosa a V-Park Ingatlanforgalmazó Kft. ugyanis minden szükséges munkálatot önerőből elvégez.

A terület jelenlegi tulajdonosa lakóházak építését tervezte a környéken, de ezelőtt környezetvédelmi vizsgálatot végeztek. Akkor derült ki a fúrások során, hogy a talajban veszélyes anyag van. Ez azonban a korábbi hírekkel ellentétben nem érinti és nem veszélyezteti az ivóvízbázist.

Kugler Gyula a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója elmondta: 1998 óta végeznek rendszeresen vízvizsgálatot Veszprémben, ami eddig soha semmilyen szennyeződést nem mutatott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!