Handó Tünde: minőségi ítélkezés jellemzi a Miskolci Törvényszéket

Miskolc, 2015. május 21., csütörtök (MTI) – Az időszerű és a minőségi ítélkezés jellemzi a Miskolci Törvényszék munkáját, a járásbíróságok civilisztikai ügyszakában például az ügyek 94 százaléka első fokon jogerőre emelkedik, és 67 százalék a helyben hagyási arány, ami rekordnak számít – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Miskolci Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

Handó Tünde úgy fogalmazott, hogy az eredményeket a Debreceni Ítélőtábla mint másodfokon eljáró hatóság is alátámasztja.

Folyamatosan érkeznek egyes ügyszakokban és szinteken speciális ügyek az ország bíróságaira – mondta. Példaként említette a devizahiteles eseteket: várhatóan szeptemberben megérkeznek az elszámolásos, nem peres eljárások, ha pedig folytatják a 12-14 ezer felfüggesztett peres ügyet is, akkor hatalmas kihívás előtt állnak a bíróságok – tette hozzá.

Az OBH elnöke hangsúlyozta, országos szinten is elismerésre méltó a miskolci törvényszéki bírák munkája, ők számos területen kiveszik a részüket a feladatokból.

Kitért a civil szervezetekkel kapcsolatos peres és nem peres ügyekre. Elmondta, van olyan bíróság, ahol 220 százalékkal emelkedett ezen a területen a beérkezett ügyek száma.

Handó Tünde hozzátette: emellett bővülnek a börtönök, újfajta eljárásokat vezetnek be, ilyen például a reintegrációs őrizet, amely szintén megtöbbszörözi az általuk kezelt ügyeket, de nem lehet kihagyni majd a magáncsőddel kapcsolatos eseteket sem. Ebben a témában az év végére várhatóan megjelennek az első ügyek, akár 15-20 ezer ilyen eset is érkezhet majd a bíróságokra – mondta.

Rámutatott: tavaly 1 millió 460 ezer ügy érkezett a bíróságokra, és összességében többet fejeztek be, mint amennyi érkezett, tehát 1 millió 500 ezret.

A törvényszéken első fokon 76 százalékra csökkent a folyamatban lévő ügyek száma, ez 10 429 esetet jelent – közölte az OBH elnöke.

Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy a törvényszékre és annak járásbíróságaira csaknem 100 ezer új ügy érkezett, amelyeket be is fejeztek. A főváros után a legtöbb ügy Borsod-Abaúj-Zemplénbe érkezik. Az országos átlaghoz viszonyítva is kimagaslóak ezek az adatok – fűzte hozzá.

Elmondta, a törvényszék elkötelezett a mediáció területén, figyel a tanúgondozásra, a Nyitott bíróságok program részeként pedig igyekeznek megismertetni a fiatalokkal, a diákokkal az igazságszolgáltatás munkáját, illetve az alapvető jogi fogalmakat.

Az MTI kérdésére válaszolva Handó Tünde azt mondta, a Miskolci Törvényszék épületének korszerűsítését tervezik, ez a folyamat várhatóan 2016-ban indulhat el.

– MTI –