„Hamutartóba nyomod jövődet, ha dohányzol”

„Hamutartóba nyomod jövődet, ha dohányzol”
Sárospatak – Idén is fogadalmat tettek az Árpád Vezér Gimnázium diákjai: nem gyújtanak rá.

Szerdán tettek ünnepélyes keretek között fogadalmat a sárospataki diákok, ám nem ez volt az első ilyen alkalom az iskola életében, hiszen Szajkó József, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium immár nyugdíjas tanára évek óta megszervezi ezt a nem mindennapi eseményt.

A fogadalmat az érettségi után is betartják a diákok.” Szajkó József

Kilencedszer

– Ez volt a kilencedik alkalom, és ezúttal 51 diák tett fogadalmat, hogy nem fognak dohányozni – kezdte a pedagógus.
Emlékszik még az első ünnepségre? – kérdeztük a tanárt.

– Persze! – válaszolta. – Az egész abból fakadt, hogy volt egy nagyon jó kollégiumi csoportom, és a velük való beszélgetések során jött egy ötlet, hogy nem akarunk-e dohánymentes életet élni –idézte fel az első lépéseket Szajkó József. – Akarunk! Akartunk! Sok helyen láttuk, tapasztaltuk, hogy a diákok egy része dohányzik utcán is, de el is bújnak. Megbeszéltük és megállapodtunk, hogy csinálunk egy eskütételt, ami a diákoknak nagyon tetszett.

Nem sikk a bagózás

Mint kiderült, a szavakat tettek követték, és 2009-ben 25 fő tett először esküt az Árpád Vezér Gimnáziumban. Megfogadták, hogy középiskolás éveik alatt nem fognak dohányozni.

– Ezek a diákok végeztek, egyetemen tanulnak, de továbbvitték az ügyet – tette hozzá Szajkó József. – Nekem nem az a lényeg, hogy ellenőrizzem a diákokat. Ez bizalmi alapon működik! Mindig elmondom, hogy ez az első egyedül, önkéntesen vállalt felelős döntésük. Ha megszegik, saját magukat csapják be, és a többiek előtt is hitelüket vesztik.
Kérdésünkre, hogy csökkent-e az iskolában a dohányzók száma, Szajkó József úgy felelt, hogy mára náluk lassan már sikk, ha valaki nem dohányzik.

az-eskutetelfoto-maganarchivum-1_650

– Azt tapasztaljuk, hogy a diákok a végzést követően is betartják fogadalmukat –mondta.

A tanár elárulta: ő maga is dohányzott fiatal korában.

– Fejben dől el az, hogy egészséges életet akarunk-e élni vagy nem. Ha meg akarja ölelni valaki az unokáját, nagyobb az esélye rá, ha nem dohányzik. Azt is szoktam mondani, hogy ha dohányzol, akkor a hamutartóba nyomod el a jövődet, mint egy csikket.

Szajkó József örömmel újságolta el, hogy ünnepségüket idén is megtisztelte dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is, és örömét fejezte ki a diákok egészséges életét segítő program kapcsán.

Juhász-Léhi István


Hogyan zajlik az eskü?

„Van egy diák konferanszié, aki az ünnepséget levezeti, amely a diákok műsorával kezdődik. Ezt követi egy ünnepi beszéd, majd egy elsős diák az esküt tevők közül és egy felsőbb éves mondja el gondolatait dohányzással kapcsolatosan. Következik az eskü, majd aláírják a gyerekek az eskü jegyzőkönyvét, és a végén meglepetéstortát kapnak a diákok” – mondta el Szajkó József az ünnepség menetét röviden.