Hamisítás elleni technológiát fejlesztettek magyar tudósok

Akt.:
Budapest, 2015. március 3. SMark biztonsági címke egy borospalackon az új SMark (Secure Mark) projekt bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében 2015. március 3-án. A világon eddig sehol nem alkalmazott, magyar tudósok által kifejlesztett termékazonosító technológia egy olyan biztonsági címke, amelynek használatával az eredetiség kétség nélkül azonosítható.
Budapest, 2015. március 3. SMark biztonsági címke egy borospalackon az új SMark (Secure Mark) projekt bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében 2015. március 3-án. A világon eddig sehol nem alkalmazott, magyar tudósok által kifejlesztett termékazonosító technológia egy olyan biztonsági címke, amelynek használatával az eredetiség kétség nélkül azonosítható. - © MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. március 3., kedd (MTI) – A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek ki magyar tudósok, amely használatával az eredetiség kétség nélkül azonosítható – hangzott el az SMark (Secure Mark) projekt keddi budapesti bemutatóján.

A technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. Az idén záruló projekthez a fejlesztők több mint félmilliárd forintos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOV) keretében.

Hamarosan elindul a biztonsági címke sorozatgyártása, ehhez várhatóan több mint 100 új munkahelyet hoznak létre Miskolcon.

Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közigazgatási államtitkára a bemutatón hangsúlyozta: a kormány politikájában kiemelt szerepet kap a fogyasztóvédelem, elő kívánják elősegíteni, hogy a fogyasztók egészségét és testi épségét is veszélyeztető, hamis termékek kiszoruljanak a piacról, ami hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is.

Bár a legfontosabb az elégedett fogyasztó, a bizalom erősödése nem csak a vásárlók érdekeit szolgálja, hanem komoly gazdasági tényező – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy a fogyasztóvédelmet gyakran hatósági ügyként kezelik, pedig a célok elérésében gyakran egy technikai innováció segít.

A termékek eredetének könnyebb és biztonságosabb azonosíthatósága csökkenti a fogyasztók kiszolgáltatottságát, védi az eredeti terméket gyártó vállalkozások érdekeit és segíti a kereskedelem kifehérítését – mondta Czepek Gábor.

Az államtitkár kiemelte, hogy a világpiacon is versenyképes technológia magyar szakemberek munkája, és jó eséllyel új munkahelyek létrejöttét segíti elő egy olyan térségben, ahol minden egyes munkahelynek külön értéke van.

Ribárszky Tamás, a rendszer egyik magyar feltalálója szerint a SMark címkék hitelességet és eredetiségigazolást biztosítanak a termékeknek.

A biztonsági címkével egyszerűen beazonosítható bármilyen termék, például gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk vagy hivatalos papír-alapú dokumentum.

A terméket egy roncsolás-mentesen nem eltávolítható fémezett fóliacsíkkal látják el, amelynek újbóli létrehozása kivitelezhetetlen. A fóliacsík mellett feltüntetik a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódját is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek tárolására szolgál.

Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyet okostelefonnal leolvashatnak a vevők is, így el tudják végezni a termékhitelesítést.

Ribárszky Tamás elmondta azt is: már elkezdődött a technológia továbbfejlesztése a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

– MTI –