Hamisak voltak a milliókat érő okmányok

A szakértők szerint hamisak azok a német áruszállító okmányok és kamionos parkolójegyek, amelyeket még február másodikán foglaltak le a határőrök egy Békéscsaba melletti csárdában. Az okmányok feketepiaci értéke 90 millió forint.

A vizsgálatok szerint az okmányokat hamis papírokra nyomtatták és az iratokon látható bélyegzők valamint az aláírások sem valódiak – közölte a Független Hírügynökséggel a nyomozást vezető Végh Antal, az orosházi határőrigazgatóság nyomozóosztályának vezetője.

A Békéscsaba melletti csárdában 5450 német úgynevezett ADR okmányt, kamionos parkolójegyeket és román állategészségügyi igazolásokat találtak február elején a határőrök. A papírokról akkor nem lehetett tudni, hogy lopottak vagy jó minőségű hamisítványok. A német papírokról most kiderült, hogy hamisítványok, a román okmányokat még vizsgálják.

A hamis papírokat török kamionosoknak nyomtatták, azt még vizsgálják, hogy mennyit használtak fel belőlük, mit és hová szállítottak a papírok segítségével. A nyomozás vezetője szerint az is elképzelhető, hogy Nemetországban, még mindig forgalomban vannak a hamis papírok. A német rendőrség épp ezért fokozottan ellenőrzi ezeket az okmányokat, egyelőre azonban újabb hamisítványok még nem bukkantak fel – közölte Végh Antal.

Az úgynevezett ADR-okmányok a veszélyes áru szállításához szükségesek az EU-ban.

A határőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz, közokirat hamisítás miatt.