Hamis zárjegyeket gyártó török nyomdákat leplezett le az ukrán hírszerzés

Az ukrán hírszerzés által szolgáltatott adatok alapján egy kiterjedt zárjegyhamisító hálózatot leplezett le Törökországban a helyi rendőrség. Gazdasági elemzők szerint a polcokra kerülő hamisított vodka részaránya a nemzetgazdaságra is veszélyt jelenthet.

Egy kiterjedt, legalább öt országot ellátó, hamis alkohol- és dohánytermék-zárjegyeket előállító hálózatra bukkant a török rendőrség az ukrán hírszerzéstől származó adatok alapján. A kitűnően felszerelt nyomdák raktáraiban mintegy 16 millió hamis zárjegyet foglaltak le. Ezek döntő többségét Ukrajna mellett elsősorban Oroszországba, Moldovába, Bulgáriába és Azerbajdzsánba szállították volna.

A zárjegyek rendkívül jó minőségben készültek, a megfelelő védelmi jegyekkel ellátott papírra. A készterméket duplafenekű, gyermekruházatot tartalmazó ládákban akarták a rendeltetési helyekre juttatni. A török rendőrség letartóztatta a leleplezett nyomdák üzemeltetőit.

Ukrajnában egyébként számos gazdasági elemző szerint akár az ország nemzetgazdaságának biztonságát is fenyegetheti a boltok polcaira kerülő hamisított vodka. A fekete- és szürkegazdaságból származó szeszesitalok részaránya a számítások szerint akár az 50 százalékot is meghaladhatja. Csernyivciben éppen a napokban találtak a vámkommandósok egy raktárban 30 ezer üveg pancsolt és hamis zárjegyekkel ellátott vodkát.

Ukrajnában a pancsolt és rossz minőségű vodka fogyasztása következtében évente átlag 10 ezer ember hal meg, míg az Egyesült Államokban például mindössze 150-160.