Hamburgeradó: döntött a kabinet

Hamburgeradó: döntött a kabinet
Budapest (MTI) – Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre – közölte a kormányszóvivő a kabinet keddi ülése után.

Nagy Anna újságírók előtt elmondta: ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.

Példaként említette az energiaitalokat, a chipseket, az előregyártott és -csomagolt süteményeket, a sós snackeket, valamint a leves- és mártásporokat. A lista azonban még nem végleges. Ezek olyan tipikus termékek, amelyek igazoltan nagyon kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ugyanakkor sok extrakalória van bennük – fűzte hozzá.

Hamburgeradó: ennyi adót kell fizetni majd

A kormányszóvivő közölte: az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie.

Az adó mértéke például az energiaitaloknál körülbelül 300 forint lehet literenként, a chipseknél kilogrammonként 400 forint, a magas cukortartalmú üdítőitaloknál pedig literenként 10 forint lehet a plusz költség – tájékoztatott Nagy Anna, hozzátéve, hogy a kormány nem a bevételre koncentrál elsősorban. A befolyt pénzt népegészségügyi célokra fordítják majd.

Hangsúlyozta, kizárólag adópolitikával természetesen nem lehet felvenni a harcot az egészségtelen életmóddal, nagy energiát kell fektetni emellett a sportra, a népegészségügyi felvilágosításra és a tudatos életmód népszerűsítésére. A termékadó egyértelmű jelzés azzal kapcsolatban, hogy az állam nem szeretné tehetetlenül végignézni, hogyan betegednek meg egészséges emberek a helytelen, egészségtelen életvitel miatt, és szorulnak segélyekre vagy ápolásra – mondta.

A hamburgeradó ról szóló javaslat várhatóan még a parlament nyári ülésszaka alatt a Ház elé kerül.