Hamburger és áfonyás pite a Bush -Sarkozy találkozón

Baráti látogatást tett a Bush-család nyári rezidenciáján Nicolas Sarkozy francia elnök. A rövid motorcsónak-kirándulással egybekötött pikniken hot dogot és hamburgert szolgáltak fel.

George Bush és felesége a Maine-állambeli Kennebunkportban fogadta a francia elnököt. Úgy volt, hogy Sarkozy-vel tart felesége is, ám Cecilia Sarkozy és gyerekeik elkapták a torokgyulladást a francia elnöktől, így a két First Lady, csak telefonon beszélt. A pikniken egyébként ott voltak George Bush szülei, testvérei valamint lányai is. A találkozón hagyományos amerikai ételekkel kínálták Sarkozy-t: volt hot dog, hamburger, bab, főtt kukorica és friss áfonyás pite.

A Fehér Ház szerint a találkozó magánjellegű volt, nem pedig egy elnöki csúcstalálkozó. Sarkozy elődje, Jacques Chirac ellenezte az iraki háborút, emiatt a francia-amerikai diplomáciai kapcsolatok mélypontra süllyedtek. Sarkozy elnökké választása után hangsúlyozta: célja, hogy javítson a megromlott viszonyon.

Nicolas Sarkozy és családja még mindig az Egyesült Államokban nyaralnak New Hampshire-ben 80 kilométerre a Maine-állambeli Bush-rezidenciától. Az amerikai elnöke eddig csak egyetlen külföldi vezetőt hívott meg ugyanide: júliusban Vlagyimir Putyin orosz elnök volt a kennebunkporti Bush-rezidencián.