Hamarosan munkába áll a Fiatal Európa Szerkesztőség

Húsz egyetemista és főiskolás vehet részt a Fiatal Európa Szerkesztőség munkájában. Pályázat útján választották ki őket, a talpraesettség, a tájékozottság és a nyelvtudás számított elsősorban. A fiatalok rendszeresen tudósítanak majd a soros elnökséghez kapcsolódó informális miniszteri ülésekről és egyéb programokról. Egy rövid képzés után már február végétől írhatnak, és az elnökségi weboldalon közlik majd a cikkeket- mondta a Független Hírügynökségnek Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő.

Az volt a cél, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz az Európai Uniót, hogy minél jobban megismerjék a soros magyar uniós elnökséget, és ez úgy a leghatékonyabb, ha fiatalok mutatják be nekik ezeket a tevékenységeket. Ezért döntöttek úgy, hogy egyetemistákból, főiskolásokból szerkesztőséget “verbuválnak”, és az ő szemüvegükön keresztül ismerhetik meg kortársaik az unió világát- mondta Bakos Piroska.

Pályázat útján választották ki azokat a 18 és 24 év közötti egyetemistákat, főiskolásokat, akik részt vehetnek a Fiatal Európa Szerkesztőség munkájában. Százhatvanan jelentkeztek, az elvárások között a nyelvtudás, a tájékozottság és a talpraesettség volt elsősorban fontos, a kommunikáció szak illetve az uniós ismeretek nem voltak kritériumok. Motivációs levelet és egy uniós témában készült próbamunkát kellett beküldeniük, ezek alapján negyven fiatalt hívtak be elbeszélgetésre, közülük huszonötöt választottak ki, húszan vesznek részt folyamatosan a szerkesztőségi munkában, öt fiatal pedig “tartalékos” lesz.

A kiválasztott fiatalok egy speciális e-learningen sajátítják el a szükséges uniós és újságírói alapismereteket, majd egy hétvégén az elnökségi kommunikációs főosztály munkatársai tartanak képzést nekik. Február végétől pedig már látogathatják a sajtónyilvános elnökségi eseményeket, sajtótájékoztatókat, háttérbeszélgetéseket és civil fórumokat. Cikkeiket az elnökségi weboldalon publikálják, de már országos és regionális médiumokkal is tárgyalnak, hogy tegyék közzé az írásokat.