Hamarosan jön a regisztrációs jegy – a társaságok idõben felkészülnek

Felkészültek a regisztrációs jegy kiadására az érintett vasút- és busztársaságok. A közlekedési minisztérium pénteki tájékoztatása szerint március elsejétõl minden helyközi buszjáratra és vonatra kell majd ilyen jegyet váltani. Vannak olyan társaságok, amelyek már ebben a hónapban bevezették a regisztráció jegyet, az eddigi tapasztalatok szerint naponta egy-kétezer darabot adnak ki abból.

Március elsejéig minden vállalat felkészül a regisztrációs jegy kiadására: a pénztárgépeket és a fedélzeti eszközöket folyamatosan programozzák át, ezenkívül a pénztárosokat, sofõröket és a jegyvizsgálókat is felkészítik az új feladatra – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a közlekedési tárca. Egyes autóbuszos társaságok a határidõnél hamarabb, már ebben a hónapban bevezették az új jegytípust. Az eddigi tapasztalatok szerint a Borsod Volán járatain 2000-2200, a Hajdú Volán buszain pedig 1300-1400 regisztrációs jegyet váltanak egy hétköznapon. A szaktárca szerint az új jegy bevezetése ezeken a járatokon eddig nem okozott késést vagy fennakadást.

Az ingyenes regisztrációs jegyet azoknak kell váltaniuk (6 évnél fiatalabbak és 65 évnél idõsebbek), akik díjmentesen használják a helyközi Volán-járatokat vagy a vonatot. Az utasok július elsejéig kaptak türelmi idõt, akkortól már 500 forint pótdíjat kell fizetniük, ha nem váltják meg a jegyet. A közlekedési minisztérium szerint a regisztrációs jegyre azért van szükség, mert ezzel nyomon lehet követni a közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazásokat, és segíthet a menetrendek elõkészítésében is.