Hamarosan indul a parlagfűpollen-szezon

Hamarosan indul a parlagfűpollen-szezon
Hamarosan indul a parlagfűpollen-szezon
Budapest, Miskolc – A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek már most keressék fel a kezelőorvosukat.

Július első felében a parlagfű pollenszemeit még csak egy-egy állomás pollencsapdájában észlelték az Országos Közegészségügyi Központ Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint. Ez leginkább a változékony időjárásnak köszönhető. A pollenkoncentráció szintje még alacsony, nem okoz tüneteket, azonban a déli országrész egyes területein már található néhány virágzó növény – áll az Országos Közegészségügyi Központ ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményében.

Július végén, augusztus elején – a hőmérséklet tartós emelkedésétől és a lehulló csapadéktól függően – a parlagfű virágpora országszerte megjelenik a pollencsapdákban, augusztus második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű-­pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható.

Az időjárás befolyásol

A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. Májusban és júniusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel akár hosszabb időszakra csökkentve a pollenterhelést. A rövid ideig tartó záporok, zivatarok után, amint kisüt a nap, a pollenszórás azonnal elindul, a pollenkoncentráció ismét emelkedik. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet, így mérséklődik az emberi szervezet terhelése.

A 2014-es év rendkívül csapadékos volt, amely kedvezett a parlagfű növekedésének, viszont szeptember első két hetében a Tisza vonalától keletre nem hullott jelentős mennyiségű csapadék.

Kevés volt a csapadék

Ez az időjárási helyzet nagymértékben meghatározta azt, hogy a pollenszórás csúcsidőszakában igen magas volt a pollenterhelés a csapadékmentes területeken, ahol a legmagasabb szintű riasztást kellett kiadni. A csúcsidőszakot követő eső kimosta a pollenszemeket, így szeptember közepétől a terhelés jelentősen csökkent.

Idén májusban viszonylag több volt a csapadék, azonban júniusban és júliusban csak a zivatarok során hullott nagy mennyiségű eső. Összességében kevesebb csapadék hullott kora nyáron, mint a sokéves átlag. A kora nyári gyomok közül a pázsitfűfélék és a csalán pollenszórása alacsonyabb volt, mint az előző években.

A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermekeket, a fiatalokat.

A tünetek megelőzése, csökkentése érdekében az érintett betegek már most keressék fel a kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele a szezont megelőző gyógyszerszedésről. A parlagfűszezon kezdete előtt 10–12 nappal, még a tünetek megjelenése előtt célszerű a gyógyszereket megelőzésként alkalmazni – áll a közleményben.

ÉM


Honlapon, videón is

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az aktuális helyzetről a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak. Augusztus elején indítják a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, mely minden héten szerdán teljes országos parlagfűjelentést tesz közzé. A jelentés tartalmaz egy átfogó szöveges elemzést, a napi országos átlagértékeket mutató grafikont és a parlagfűpollen területi eloszlását mutató hiteles térképet. A színes térkép az Aerobiológiai Hálózat állomásain mért heti átlagkoncentráció-értékeket sorolja kategóriákba, melyekhez a jelmagyarázatban megadottak szerinti egészséghatások társíthatók. Az allergiások számára ajánlják a pollennapló vezetését, ahol jegyezhetik tüneteiket. A magyar nyelvű honlap címe: www.polleninfo.org.

hirdetés


hirdet�s