Hamarosan a Parlament elé kerül a klímaváltozás ügye NEM

A kormány és az MSZP álláspontja szerint a klímaváltozásra fel kell készülni és minden területen alkalmazkodni kell a változásokhoz. Már elkészült a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia tervezete, amelynek a héten lezárult a nyílt társadalmi vitája. A stratégiát a kormány rövidesen határozati javaslatként fogja benyújtani az Országgyűlésnek.

A klímaváltozás kiemelkedő fontosságú kérdés a kormányzati tevékenységben és az MSZP politikájában is. Már készül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS). Ennek alapja a környezetvédelmi tárca által támogatott, nemzetközileg elismert VAHAVA kutatási program, amelyet Láng István akadémikus vezetett. A kutatás eddigi eredményei a döntéshozók felelősségére, feladataira mutattak rá. Ennek alapján elkészült a NÉS tervezete, amelynek a héten lezárult a nyílt társadalmi vitája. A kormány a stratégiát országgyűlési határozati javaslatként fogja benyújtani a Parlament elé- közölte Orosz Sándor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának szocialista alelnöke.

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia két fő cselekvési vonalat fog meghatározni. Az egyik, hogy az Európai Unió tagjaként, nemzetközi együttműködéssel mindent meg kell tenni a klímaváltozás megelőzése, mérséklése érdekében. Másrészt fel kell készülni a várható következményekre, hiszen a klímaváltozás komoly gazdasági és társadalmi problémákhoz vezethet. Emiatt alkalmazkodunk kell a már bekövetkezett, és a várható változásokhoz a mezőgazdaságtól az építőipari szabványokon át a mindennapi életig. Erről szól az Európai Közösségek Bizottságának Zöld Könyve is. Az interneten elérhető 31 oldalas dokumentum rámutat arra is, hogy a klímaváltozás ellen korai fellépésre és új politikai válaszokra van szükség. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazkodásnak be kell épülnie a jogszabályokba és a támogatási programokba is. Emellett elengedhetetlen a társadalom, az üzleti szereplők, valamint az állami szektor együttműködése a nemzeti stratégiák kidolgozásában. A magyar kormány és az MSZP ezekn! ek megfelelően alakítja ki az országgyűlési határozati javaslatát- tette hozzá Orosz Sándor.Sporthírek