Hamarabb okoz rákot az ivás, mint a cigi – RTL

Hamarabb okoz rákot az ivás, mint a cigi – RTL
Jóval több lehet a daganatos beteg a mai fiatalok között 10-15 év múlva – a mértéktelen ivás és főleg a tömény alkohol okozza ugyanis a daganatok tizedét – mondta el az RTL Híradónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerdán.

A középiskolások nagy része rendszeresen iszik, egyre fiatalabb korban kezdik, és egyre több tömény szeszt isznak.

Az Erzsébet Kórház toxikológiájára hétvégenként négy-öt középiskolást visznek be teljesen lerészegedve. Sokan pedig már hétközben, iskolaidőben is isznak. A legutóbbi felmérés szerint a középiskolások 60 százaléka iszik rendszeresen, minden harmadik egyszerre nagy mennyiséget. Ez is veszélyes, de sokkal nagyobb gond, hogy mint az idősebb magyarok, a fiatalok is rengeteg tömény szeszt isznak. Fejenként 12 liter tiszta alkohol a magyarok évi fogyasztása, ennek fele tömény. Ez pedig rákot okoz.

Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákliga elnöke ennek kapcsán elmondta: ha a tömény alkohol végigmegy az emésztőrendszeren, akkor az károsítja a hámsejteket, és így azok elburjánozhatnak a szájüregben, a gégén, a nyelőcsőben és a májban. Ezeket a daganatokat okozza az alkohol, évente 2500-at, ezren bele is halnak. Ráadásul az alkohol sokkal gyorsabban vezet rákhoz, mint a cigaretta. Akár már 10-15 év alatt. Így a mostani középiskolás generációban, ha nem hagyják abba a mértéktelen ivást, a szakemberek szerint jóval több lehet a daganatos beteg.

Napi, egy-két deci bor, szigorúan étkezés után – ez az a mennyiség, ami még nem okozhat nagy gondot. Aki rendszeresen ennél többet iszik, nagy az esélye, hogy daganatos betegsége lesz. A rákellenes liga ezért programot indít a középiskolákban, hogy felhívják erre a diákok figyelmét.

– Független Hírügynökség –