Hamarabb érkezhet a segítség Emődön

Hamarabb érkezhet a segítség Emődön
Emőd – Az Emődön átadott mentőállomással megyénkben a 15 percen belüli kiérkezés 1 százalékot javult. Magyarország 225. mentőállomását adták át Emődön csütörtökön, s az elsőt, amely energiaszükségletét napelemekkel is biztosítják. 

Magyarország 225. mentőállomását adták át Emődön csütörtökön, s az elsőt, amely energiaszükségletét napelemekkel is biztosítják. A betegellátás szempontjából azonban lényegesebb, hogy az állomáshoz egy vadonatúj és egy alig használt mentőautó tartozik, az egyik 24 órás, a másik 12 órás szolgálatban. Az emődi és Emőd környéki kistelepülések lakói így nagyobb biztonságban tudhatják magukat, hiszen Mezőkövesdről, illetve Miskolcról nem biztos, hogy 15 percen belül mindenhová ki tudtak érni a mentők az „azonnali” feladatokhoz.

A csütörtök hajnali, M30-ason történ balesethez is innen vonultak ki, két kocsival is. S noha ezek egyike sem esetkocsi, mégis, a mentőkocsik szakszemélyzetnek köszönhetően hamarabb hozzá tudnak látni a szakszerű mentéshez, s időt nyernek azzal is, hogy a szállítását is hamarabb megkezdik, s szükség esetén útközben át tudják adni a beteget a távolabbról elindított eset- vagy rohamkocsinak.

Sajnos a mentőautók egyikéhez sem tartozik újraélesztő készülék, de mint hallhattuk, a Szerencsejáték Rt. felajánlásaként hamarosan kiegészül a felszerelés egy félautomata defibrillátorral. (Ez egyébként nem minimumfeltétel.)

Honnan, mennyiből?

A létesítmény költsége: 60 millió forint. 30 milliót az OMSZ, 30 milliót az emődi önkormányzat állt – ez utóbbi tételből 5 millió forintot a Miskolci Kistérségi Társulás biztosított. A telket szintén az önkormányzat bocsátotta rendelkezésre.