Hálózat nélküli kerékpárutak

Gadus István némileg szabadkozva – nem közmunkán vagyok – kezdett a festéshez a Jerikó utca elején. A flaszter pingálást az SzDSz megyei elnöke figyelem felhívásnak szánta.

Úgy vélte, hogy ideje lenne már felújítani a kerékpársáv festését, de magát az utat is, mert a ’90-es évek közepén kiépített útra már ráférne egy ráncfelvarrás. A politikus szerint ez is jobb azonban, mint a semmi. Hiszen hiába, hogy hozzávetőlegesen 23 kilométer hosszan biciklizhetünk erre készült utakon, ha ezek nincsenek hálózattá fejlesztve.

Hol volt, hol van

A városon belül nincs kerékpárút. Ahogy nincsenek tárolók sem, mint Gadus Istvántól megtudtuk, aki elmondta azt is, hogy a város tavalyi költségvetéséből 40 millió forint maradt meg, melyet a Gazdasági Minisztérium egy pályázatán nyert az önkormányzat 2002-ben kifejezetten kerékpárút építésére, s amely összeget 2004-ig el kellett volna költeni. – Hol a pénz, hol az út? – kérdezte Gadus István.

A Monostorpályi út mentén létesült kerékpár útra nyertük a pénzt, tavaly át is adtuk – válaszolta Varga László, a városfejlesztési főosztály vezetője, aki elmondta, hogy azóta már kétszer pályáztak, sikertelenül, holott kész, engedélyezett tervekkel bírnak, melyek a sugár irányú utak belvárosba vezetését és összekötését oldanák meg. Az idén pedig még csak pályázati kiírás sem született kerékpárutak építésére.