Halottak napja előtt az átalakuló virágpiacon

Halottak napja előtt az átalakuló virágpiacon
Miskolc – A hétvégi várható nagy forgalom előtt tettünk körsétát néhány miskolci virágárusító helyszínen felmérni milyen lesz a várható felhozatal, forgalom. 

A Búza téri új vásárcsarnok placcán jelentős – a korábbihoz képest azért kisebb – helyet foglalnak el a virágosok. Bordás Róbertné szülei nyomdokain már 30 éve piacozik, az új helyen még sok időbe telik míg beáll az üzletmenet.

“Negyedannyian vagyunk mint korábban, ennek ki kellene jönni a forgalomban, de egyelőre csak keresgélik a standokat a vásárlók. A négynapos ünnep miatt, nem volt nagy mozgás, de a hétfő egyébként is mindig gyengébb” – tájékoztat. Az csütörtök péntekre várja a vásárlócsúcsot, de a szerda is jó lehet – sok vidékinek még mindig ez piaci nap.

Változatlan árak?

A hétvégi forgalomból úgy látta Hudák Andrásné, hogy sokan már ekkor megcsinálták a sírokat. Ők csak krizantémot árulnak, abból viszont minden fajtát. Szerinte az utóbbi öt éve nem változott az árszint, csak szélesebb lett a termékskála. A megkérdezett vásárlók azért nem osztották teljeskörűen ezt a vélekedést, de a kínálatra senki sem panaszkodott. Bár a virág a nagy üzlet Tarnóczi Zsoltné mégis inkább a “több lábon állás” mellett érvel. Próbálkozott már zöldséggel, büfével, most egy ajándékbolttal összekötött virágárudában lát fantáziát. “Valahogy ki kell egyenlíteni a kiemelkedő forgalmú napokat és az átlagos üzletmenetet” – osztja meg üzleti filozófiáját.

Döntésre várva

A Centrum áruház melletti ideiglenes virágárusító pavilonsor az árusok panaszától hangos. Nem elég, hogy kiszorultak az új piacról, miután kifizették ezt a bérletet, illágális árusok foglalták el a régi, megszokott virágpiacot – igaz szabálytalanul. “A vásárlók azt szokták meg, mindenki először ott keresi a virágosokat” – panaszolja Szabó Péterné. “Rendet kellene tenni, engedjenek minket is vissza a régi helyünkre” – fogalmazzák meg többen óhajukat. Bacsó Lászlóné úgy tudja hamarosan döntenek arról, hogy – ideiglenesen a halottak napi csúcsra – megnyitják a régi piacot az árusok előtt. Azt nagyon várják, de a hogyan tovább még bizonytalan. Az ünnepi forgalom kedvező alakulásában azért bíznak, az utolsó percekben még a bimbók is el szoktak menni, sőt a mai árszint kétszereséért is.

Halottak napi (előzetes) termék és árlista

Búza tér
Krizantém 350-450 forint (csokor), 1000-3000 forint (gömb)
Mécses 90-340 forint (egyszerű), 160 forint (lámpás), 400-1200 forint (üvegmécses)
Koszorú 500-5000 (anyag és mérettől függően)

Centrum parkoló
Krizantém 250 forint (csokor) 200forint/ szál Cremis,
Mécses 100-500 forint (egyszerű), 800-1000 forint (üvegmécses)
Koszorú 400-600 (szalma, virág)

Mindszenti temető
Krizantém 130 forint /szál, 250 forint (csokor), 400 forint (cserepes)
Mécses 150-500 forint (egyszerű), 800-1500 (üvegmécses)
Koszorú 500-600 forint (moha, szalma)

Kapcsolódó cikkek: