Halott csecsemő a kútban

Bánhorváti, Kazincbarcika – Igazságügyi orvosszakértő a boncolás után állapítja meg, hogy az újszülött élve vagy halva jött a világra.

Egy 18 méter mély ásott kútban halott csecsemőt találtak szombaton este Bánhorvátiban. A kazincbarcikai Városi Kórházba erős vérzéssel szállítottak egy 16 esztendős bánhorváti lányt. A megtartott nőgyógyászati vizsgálat után derült ki, hogy rosszulléte és vérzése nem a véletlen műve, az orvosi vélemény szerint a fiatal a napokban szült. Dr. Pásztor Gábor főorvos jelentette az esetet a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságnak. A helyszínre hívott miskolci Spider Speciális Mentőcsapat kutyája szagot fogott és a bánhorváti porta kútjában megtalálták, majd a barcikai tűzoltók a búvárok segítségével kiemelték a már halott csecsemőt. Igazságügyi orvosszakértő a boncolás után állapítja meg, hogy az újszülött élve vagy halva jött a világra, addig a rendőrség az ügyet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. Dr. Szatmári Zoltán, a kazincbarcikai kórház főorvosa lapunknak elmondta, hogy a szakma szabályai szerint látták el a 16 éves bánhorváti lányt, aki most egészségileg jól van, vért is kapott, és láztalan. Azt is megtudtuk tőle, hogy a család nem nyilatkozik.

Megdöbbenés

Egy 65 éves helyi lakos tőlünk értesült az eseményekről, mint megjegyezte, csak ritkán lép ki az udvarról, így nem tudott a szombati történésekről. Egy másik, nevét felfedni szintén nem akaró hölgy szerint falujában ilyen még nem volt, mindenképpen szörnyű dolognak tartja. Dr. Szelényi Viktor háziorvos is megdöbbenésének adott hangot: – Érthetetlenül állok a történtek előtt. Katasztrófa. Rettenetes, hogy a XXI. században ez megtörténhet. Most is a hatása alatt vagyok. Fiatalabb mamák is vannak a településünkön, akik szoptatnak, ma már elfogadott ez. A lány egész életét meghatározza az eset.

Deák Józsefné anyakönyvezető: – A családdal szemben semmi intézkedést nem kellett tenni. A lány normális életet élt, túlzottan is visszafogott volt. Lőrinczné Román Tünde, a kistérségi társulás gyermekjóléti szolgálatának vezetője is hasonlóan vélekedett: – Csak hallomásból értesültem a fejleményekről. Rendszeresen tartok fogadóórákat, sokan kérnek és kapnak segítséget. Ha ő is felkeres, talán megelőzhető lett volna a baj. Kakszi Erzsébet, a bánhorváti általános iskola igazgatója nehezen bírható szóra: – Normális körülmények között nevelkedett, az iskolában nem volt vele semmi gond, sőt kifejezetten jól tanult. Most a huga jár hozzánk.

Rossz irányba

Demeter Zoltán polgármester – aki egyben református lelkész is – véleménye eléggé markáns: – Tragédia, hogy ilyen előfordulhat, az édesanya még maga is gyermek. A szabadjára engedett liberalizmus következménye mindez. Vannak kötelességei a szülőknek, a családnak, de az oktatáspolitikának, sőt az egész társadalomnak is. Nem a gyermekpornográfiáról kellene beszélni a Parlamentben, mert amit lát az ifjúság, azt fogja követni. Rossz irányba haladunk.

B.Gy.