Halott, beteg, vagy nagyon beteg tálibok pakisztáni vezetője

Egyes hírek szerint szerdán hajnalban meghalt, más hírek szerint nagyon beteg, és kómában van Baitulla Mehszúd, a pakisztáni tálibok rejtőzködő vezetője. A Benazir Bhutto elleni merénylettel gyanúsított férfi állapotáról szóló beszámolókat gyakorlatilag lehetetlen függetlenül ellenőrizni.

A CNN amerikai hírtelevízió egy iszlámábádi forrásra hivatkozva azt állította, hogy Mehszúd helyi idő szerint hajnali egy órakor veseelégtelenségben meghalt. A Dél-Vazirisztán törzsi területein élő tálib vezető halálhírét több pakisztáni televízió is közölte, miközben pakisztáni belbiztonság tisztek, és tálib parancsnokok cáfolták azt.

Mehszúd beteg, és állapota kétséges – közölte a pakisztáni belbiztonság egyik magas rangú tagja az AFP francia hírügynökségnek névtelenül nyilatkozva. Közben a tálib vezető jegyesének apja azt állította, hogy Mehszúd kómában van.

A tálib vezetővel közeli kapcsolatban lévő egyik tálib parancsnok megerősítette a betegségről szóló hírt, de azt állította, hogy a cukorbetegségtől szenvedő Mehszúd kezelés alatt áll, és meg fog gyógyulni. Egy másik tálib parancsnok elmondása szerint Mehszúd heti két-három kezelést igényel, és napról-napra egyre gyengébb.

A pakisztáni hatóságok Baitulla Mehszúdot gyanúsítják a Benazir Bhutto volt pakisztáni kormányfő ellen elkövetett tavaly decemberi merénylettel. Mehszúd tagadta a vádakat, közölve, hogy nőkre nem támadnak.