Helyi közélet

2015.12.27. 18:08

Egy csepp retro: Amikor lerombolták Miskolc egyik zsinagógáját

Miskolc - Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.

Miskolc - Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.A Kazinczy utcai zsinagóga Miskolc ma már egyetlen zsinagógája, egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyetlen ma is működő és a régió legnagyobb zsinagógája. Azonban Miskolcnak 1901-ben másik zsinagógája is épült, a Palóczy utcában, ez egy kupolás, kéttornyú épület volt. Az 1920-as népszámlálás idején, Miskolcon körülbelül tízezer zsidó vallású élt (a teljes népesség 16,5%-a), de nagy részük a holokauszt áldozata lett.

Rendkívül kevés információ maradt fent az épületről, állítólag a helyi zsidó közösség már nem tudott fenntartani két zsinagógát és végül a Kazinczy utcai mellett döntöttek. A háború során megsérült az épület és sokáig ládaraktárként használták.

A Rákosi-, majd a Kádár-korszakban se nagyon költöttek a vallási célú épületek felújításáért, és tucatszámra rombolták le zsinagógákat. Miskolc ebben nem egyedi, mert így tűnt el például a szerencsi, a celldömölki vagy az ádándi is.

A Palóczy utcában a zsinagóga helyén jelenleg parkoló található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában