Miskolc

2019.07.23. 13:00

Nászajándékával segít a fiatal pár

Hétszázezer forintot szánnak Miskolc szimbolikus épületének felújítására.

Tajthy Ákos

Az ifjú pár

Fotó: Ádám János

Nem mindennapi döntést hozott meg a közelmúltban Tar-Csonka Zsófia és Tar Domonkos. Az ifjú pár az esküvőjükön összegyűlt hétszázezer forintot az avasi templom felújítására ajánlotta fel. A fiataloknak múlt péntek este egy, a nemes ügy megvalósulását segítő jótékonysági bálon nyert pincelátogatáson köszönte meg a nem mindennapi gesztust a felújítás ügyéért létrejött alapítvány.

A fiatal pár érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a házassági előkészítő oktatáson hallottak először arról, hogy a templom segítséget kér a miskolci polgároktól.

Így kerek

– Sokat beszélgettünk arról Zsófival, hogy mi hogyan tudnánk segíteni. Végül arra jutottunk, hogy mivel amúgy is maradandóbb dologra szerettük volna költeni ezt az összeget, mint mondjuk egy egzotikus nászút, mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy ez a több száz éve itt álló templom még sok száz évig fennállhasson. Így örök életre megmarad nekünk az az érzés, hogy Miskolcon egy szimbolikus épület ügyéért mi is tettünk. Ráadásul azért az épületért, ahol kimondtuk egymásnak az igent. Ez így kerek – mondta Tar Domonkos.

Zsófia és Domonkos egyébként Képes Tibor egyik, szintén a jó ügyért felajánlott festményét kapta meg az alapítványtól. Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc–Avasi Református Egyházközség lelkipásztora lapunknak azt mondta, ha úgy tetszik, nászajándék ez az önzetlen párnak.

Valódi csoda

– Igazi csodaként éltük meg, hogy a mai pénzorientált világban egy fiatal pár úgy döntött, lemond egy ilyen összegről, és azt a város kiemelt műemlékének, az avasi templom gyülekezetének adja. Ma is úgy gondolom, példaértékű az ő tettük: a közös életük kezdetén úgy indultak el, hogy azt a várost gazdagítják, ahol ők élnek, azt a templomot, ahol összeházasodtak, és azt a gyülekezetet, ahová tartoznak. Mindezt egy ilyen áldozat meghozatalával: ezért érzem valóságos és nagy csodának ezt – hangoztatta a lelkipásztor.

 

Szó se róla, a pénznek lesz helye, mert bár az egyházközség turisztikai forráshoz jutott és a munkálatokat a Tiszáninneni Református Egyházkerület is támogatta, ez az összeg nem lesz elég az – egyébként szükséges – teljes felújításra. Ebből cserélik a templom zsindelyezését, javítják, illetve pótolják az ereszcsatorna-rendszert, és elvégzik az épület külső, statikus javításait is. Mindezen túl a több száz éves, maga nemében egyedülálló tetőszerkezet megtekintéséhez szükséges belső lépcső kialakítását.

A teljes felújításhoz szükséges pénzösszeg előteremtése érdekében estet tartottak és közadakozást indítottak, hogy bárki adakozhasson, aki szívügyének érzi az Avas és a város jelképének számító épület helyreállítását.

Folytatódik a munka

– A régészeti feltárás miatt ennek a bizonyos lépcsőnek az építése ugyan lelassult, cserébe viszont várostörténeti szempontból kiemelt jelentőségű leleteket találhattak a Herman Ottó Múzeum munkatársai. Emellett jelenleg a régi, vizes belső vakolat leverése zajlik, illetve az új szigetelés és vakolat is hamarosan a helyére kerülhet. A mostani munkák miatt egyébként jelenleg nem is a templomban tartjuk az istentiszteleteket, és a jótékonysági hangversenyünket is el kellett toljuk egy hónappal – mondta Hangóné Birtha Melinda.

A gyülekezet abban bízik, hogy az adakozási kedv továbbra sem csökken, így a teljes templombelső megújulhat év végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában