Friss hírek

2010.09.08. 20:10

Hibázott a gyámhivatal a kitoloncolásoknál - RTL Híradó

<p>Az alkotmányt és több nemzetközi jogi követelményt is megsértett a gyámhivatal, amikor Magyarországon született külföldi állampolgárságú gyerekeket toloncolt ki az országból. Ezt állapította meg az ombudsman vizsgálata azután, hogy gyermekvédő szervezetek fordultak hozzá. Az RTL Házon Kívül februári adásában mutatott be három olyan kisfiút, akiket magyar nevelőszüleiktől vettek el, és vittek vissza Romániába - volt, akit 5 év után. Az állampolgári jogok biztosa szerint erre semmilyen jogi felhatalmazása nem volt a gyámügynek - számolt be szerdán az RTL Híradó.</p>

Januárban a Házon Kívül stábja mutatta be annak a másfél éves kisfiúnak a kálváriáját, akit magyar nevelőszüleitől vettek el, és küldtek vissza Romániába, egy 5 és egy 12 éves gyerekkel együtt. A fiúk Magyarországon, magyarul beszélő, de román állampolgárságú anyától születtek. Miután anyjuk a kórházban lemondott róluk, magyar családokhoz kerültek. Évekkel később mégis kiutasították őket az országból.

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa szerint az ENSZ gyermekjogi egyezménye, az alkotmány és az európai uniós alapszerződések egyaránt megsérültek, amikor a gyámhivatal visszaküldte a gyerekeket édesanyjuk hazájába. Az ombudsman szerint a gyámhivatal létező, de rendszerváltás előtti rendeleteket vett figyelembe, amelyeket már felülírt az új magyar alkotmány és több uniós szabály is.

Az RTL Híradó kereste az ügyben illetékes gyámhivatalt is. Nyilatkozni nem akartak, de azt elmondták, több ponton nem értenek egyet az ombudsmannal, és arra várnak, hogy a minisztérium pontosítsa a rájuk vonatkozó gyermekvédelmi törvényt.

Az elmúlt hat évben 43 olyan gyereket küldtek el az országból, akiket külföldi állampolgár anyjuk magyar kórházban hagyott a születésük után. Jelenleg másik 43 gyerek sorsa bizonytalan. Pedig az ombudsman szerint akár három hónap alatt megkaphatnák a magyar állampolgárságot, és akkor magyar szülők örökbe is fogadhatnák őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!