Halász János: rendezi az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetét az egészségügyi törvénycsomag

Akt.:
Halász János: rendezi az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetét az egészségügyi törvénycsomag
Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – Az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének érdemi rendezését, a munkavállalók önkéntes túlmunkáját, az ügyelet, és a készenléti ügyelet szabályainak egyszerűsítését, valamint több szociális ellátás, köztük a táppénz elbírálásának egyszerűsödését teszi lehetővé az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat – hangzott el a kormány képviselőjének részéről az előterjesztés kedden megkezdődött általános vitájában a parlamentben.

 

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára expozéjában azt mondta: a javaslatcsomag összesen kilenc törvény módosítását tartalmazza. Megszokottnak nevezte, hogy egy olyan egészségügyi tárgyú törvényjavaslat kerül az Országgyűlés elé, amely az ágazat működését átfogóan szabályozza, de ezt nem egyszeri, “drámai” változtatásokkal, hanem lépésről-lépésre, a szakmai és betegszervezetekkel folyamatos együttműködésben kívánják elérni. Céljuk egy olyan átalakítás, amely a rendszert hosszú távon fenntarthatóvá teszi, a betegellátást nem veszélyezteti, hanem épp ellenkezőleg, az egyre jobb minőségűvé válik – jelezte.

Az államtitkár az egészségügyi salátatörvénynek nevezett előterjesztés legfontosabb elemei között említette, hogy tartalmazza az egyszeri és beépülő béremelés részleteit, amelyet idén márciusban a kormány és szakmai szervezetek közösen dolgoztak ki.

Emellett a dolgozók önkéntes túlmunka-, ügyeleti és készenléti ügyeleti szabályozását egyszerűsítik, pontosítják. Az államtitkár szerint ugyanis a jogszabály jelenlegi formájában félreértelmezhető, visszaélésekre ad lehetőséget sok esetben a munkavállalók kárára. Halász János azt mondta, a mostani módosítással sikerült egy egyértelmű szabályozást megalkotni, amely kellő mértékben védi a dolgozókat, ugyanakkor mozgásteret biztosít az intézmények működésének fenntartására is.

A javaslat értelmében több szociális eljárás egyszerűsítésén is könnyítenének a jövőben. Ilyen a terhességi-gyermekágyi segélyre, a gyermekgondozási díjra, a táppénzre, a gyermekápolási táppénzre, valamint a baleseti táppénzre vonatkozó igények benyújtása és elbírálása, valamint az üzemi balesethez kapcsolódó jogosultság érvényesítése. Ezzel együtt viszont a biztosítottak a jövőben előleget is kaphatnak, amíg az elbírálás tart.

Halász János szólt arról is, hogy a módosítással erősítik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrző szerepét és szankcióit. Tartalmazza továbbá a javaslat a gyógyszer-hamisítási irányelv átültetését, legkésőbb 2013. január elsejéig.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a javaslat pontosítja az egészségügyi válsághelyzetről szóló szabályozást is. Ennek értelmében egészségügyi válsághelyzetet két esetben rendelhetnek el: természeti katasztrófa – mint a közelmúltban történt vörösiszap-katasztrófa -, illetve az egészségügyi intézmény működési zavara esetén. A javaslat szabályozza, hogy ha ezek az események egy vagy több megyére kiterjednek, kik jogosultak az egészségügyi dolgozók kirendelésére, illetve átcsoportosítására.

Az előterjesztés lehetővé teszi a központi gyakornokokat, illetve rezidenseket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatónál helyi érdekképviseleti szerv létrehozását; ezen helyi érdekképviseleti szervek tevékenységét a központi gyakornokok, illetve rezidensek országos érdekképviseleti szerve koordinálná a jövőben.

Közös érdekünk, hogy egy “jól működő, színvonalas, hosszú távon fenntartható” egészségügyet hozzunk létre – fordult felszólalása végén a képviselőkhöz Halász János, azt kérve tőlük: érdemben vegyenek részt a parlamenti vitában és támogassák a javaslatot.