Halálra verték a börtönben

Halálra vertek a börtönben egy fiatal iráni férfit, akit azért zártak be, mert részt vett a június elnökválasztások utáni tüntetéseken. Ezt hétfõn közölte a Mehr nevû iráni hírügynökség a halottkémre hivatkozva.

Az iráni hatóság szerint a július 9-én letartóztatott Mohsen Ruholamini agyhártyagyulladásban halt meg. A hírügynökség szerint a halottkém határozottan tagadta a hivatalos magyarázatot, azt állítva, hogy a 25 éves férfi a folyamatos verések, ütlegelések és az orvosi ellátás hiánya következtében halt meg.

Az iráni hírügynökség szerint a férfit a Kahrizak nevû fogházban tartották, majd átvitték az Evin börtönbe, de mivel már alig élt, elvitték egy kórházba, és ott halt meg. Az ügy külön érdekessége, hogy a fiatal férfi apja korábban a rezsim fõ támogatójának számító félkatonai szervezet, a Forradalmi Gárda vezetõje volt, majd és az elnökválasztásokon vereséget szenvedett egyik jelölt rangidõs kampánytanácsadója lett.

Hivatalos iráni bejelentés szerint a hatóságok minden olyan ügyet kivizsgálnak, amelyben egy rab meghalt a Kahrizakban, amit egyébként az ország legfõbb vallási vezetõje, Ali Hamenei ajatollah bezáratott a sorozatos halálesetek miatt. Hivatalos bejelentés szerint körülbelül négyezer tüntetõk tartóztattak le az elnökválasztások eredményhirdetése után kitört tömegtüntetéseken, és közülük 30 halt meg ezt követõen. A letartóztatottak többségét elengedték, 200-an azonban még rácsok mögött vannak, és 110 ember ellen folyik bírósági eljárás.Sporthírek