Halálra verte élettársát – nem jogerősen 15 évet kapott a bökönyi férfi

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kétrendbeli testi sértés miatt 15 év fegyházbüntetésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a 40 éves bökönyi férfit, aki még 2009 novemberében halálra verte élettársát, korábban megverte apját és Down-szindrómás unokaöccsét, akinek maradandó sérülést is okozott. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett, így a végső szót a Debreceni Ítélőtábla mondja ki. A férfi továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

A vádirat szerint a férfi, aki mértéktelenül ivott, 20 éves kapcsolatuk alatt folyamatosan verte a nála 29 évvel idősebb élettársát. Az asszony két hónappal a halála előtt már csak járókerettel tudott közlekedni, élete utolsó tíz napján az ágyból sem tudott felkelni, de a férfi még akkor is ököllel ütötte a magatehetetlen nőt. Az orvosszakértői vélemény szerint a halott asszonynak sorozat-bordatörése volt, eltört a szegycsontja, az orrcsontja, teste zúzódásokkal, horzsolásokkal volt tele, ezek halála napján, illetve azt megelőzően keletkeztek. Hat nappal a halála előtt már enni sem tudott, mert eltört az állcsontja.

Apját azért verte meg a férfi, mert összevesztek a kávéfőzésen, s bár az idősebb végül odatette a kávét, de elaludt, mire az lefőtt. Ezen a fia úgy felbőszült, hogy egy zománcos lavórral esett neki. Minden ok nélkül megverte testvére Down-szindrómás fiát is, aki maradandó sérülést szenvedett.

A bökönyi férfi végig tagadta, hogy ő verte volna halálra az élettársát, kisebb bántalmazásokat azonban elismert. Ennek ellentmondanak azonban a rokonok és szomszédok, akik tanúvallomásaikban megerősítették: a férfi folyamatosan, minden ok nélkül bántotta, verte az asszonyt, aki sosem fordult orvoshoz sérüléseivel.

A bíróság a férfit – aki korábban már volt büntetve, mert anyját bántalmazta – első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért és testi sértésért 15 év fegyházbüntetésre ítélte, 10 évre eltiltotta a közügyektől is. Az ügyész a büntetést tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.