Halálos vihar Nyugat-Európában

Legalább 13 ember halt meg az Európa nyugati részén tomboló erõs vihar miatt, és több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül – közölték vasárnap tisztségviselõk.

A hurrikán erejû szelekkel érkezett vihar közlekedési káoszt okozott Európa nyugati partvidékén. Egyes helyeken több mint nyolcméteres hullámokat és áradásokat okozott a vihar.

Franciaországban legalább kilenc ember halálát okozta a Xynthia ((szintia)) névre keresztelt vihar – közölték regionális tisztségviselõk, illetve a rendõrség. Egyes alcsonyabban fekvõ partmenti falvakat több mint másfél méter magas árhullám öntött el, sokan a háztetõkön kerestek menedéket. A kidõlt villanyoszlopok miatt nagyjából egymillió háztartás maradt áram nélkül Franciaországban.

Az Air France francia légitársaság járatainak tíz százalékát törölte a párizsi Charles de Gaulle repülõtéren. Egy spanyol-francia határátkelõt le kelett zárni a nehéz teherautók elõl, ami miatt több mint 1200 kamionból álló sor alakult ki a francia oldalon.

Az erõs széltõl kidõlt fák, építmények három embert öltek meg Spanyolországban és egy tízéves gyereket Portugáliában – közölték helyi tisztségviselõk. Spanyolország északnyugati részén a vihar miatt leállították a vasútközlekedést. A területen több mint 130 ezer háztartás maradt áram nékül.