Friss hírek

2007.10.09. 16:47

Megállapodott a Gazprom és Ukrajna - nem lesz akadály a gázszállításban

<p>Megállapodott Ukrajnával a Gazprom kedden arról, hogy Kijev legkésőbb november elsejéig rendezi tartozását az orosz állami energetikai céggel, és ennek fejében semmiféle korlátozás nem lesz a gázszállításban. Ez utóbbitól nemcsak Ukrajna tartott, hanem az Európai Unió országai is, amelyekhez az Ukrajnán keresztül haladó vezetékeken jut el az orosz földgáz döntő többsége.</p>

A megállapodást kedd délután írta alá Moszkvában a Gazprom elnöke, Alekszej Miller és Jurij Bojko ukrán energetikai miniszter. A két naposs tárgyalások utolsó szakaszában még Viktor Janukovics ukrán kormányfő is az orosz fővárosba utazott, hogy személyesen beszéljen Vlagyimir Putyin elnökkel és Viktor Zubkov kormányfővel.

A Gazprom korábban azzal fenyegetőzött, hogy "elzárja a gázcsapokat", ahogyan ezt meg is tette 2006-ban, egy korábbi árvitánál, ha Ukrajna nem rendezi még októberben 1,2 milliárd dolláros (215 milliárd forintos) hátralékát. Ez a veszély hárult most el, jelentette be a Gazprom szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!