Friss hírek

2008.10.21. 11:00

Ingyen filmvetítések november 2-án az Urániában

<p>Nemzetközi filmválogatás, dokumentarista tematikus blokkok, egészestés animációs film és szakmai fórumok várják többek között az érdeklődőket október 28-án, az Animáció Világnapján. Az idén már több naposra bővült programsorozat keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínház kistermében november 2-án tartanak egész nap ingyenes filmvetítéseket. Ebben az évben a fővárosi helyszínek mellett, Debrecenben és Nagyváradon is láthatók lesznek az animációs alkotások - tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.</p>

Az Animáció Világnapjának megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörőjének, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

Az ASIFA magyarországi szervezete a Manifeszt/ASIFA Hungary, a Kovásznai Kutatóműhely és a Mozinet Magazin együttműködésében a Kino-ban (volt Szinbád Mozi) október 28-án és 29-én animációs filmeknek jut a főszerep. Mindkét napon délután négy órától számítanak a közönség figyelmére. Október 28-án a kortárs orosz, szerb, lengyel, francia, portugál és ausztrál animációs termést ismerhetik meg az érdeklődők.

A második napon válogatást láthatnak a nézők az elmúlt évek legjobb magyar animációs diplomafilmjeiből, valamint megnézhetik Kovásznai György: Habfürdő, zenés rajzfilm szívdobbanásra című egészestés alkotását.

Az Animáció Világnapjának évek óta helyet adó Uránia Nemzeti Filmszínház kistermében november 2-án várják egész nap ingyenes vetítésekkel az érdeklődőket.

A részletes program a www.manifeszt.hu portálon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!