Halálos fájdalomcsillapító

Két beteg meghalt, másik kettő pedig májtranszplantációra vár a Prexige nevű gyógyszer miatt, amit szombaton betiltottak az ausztrál hatóságok. Körülbelül 60 ezren használják az országban a készítményt, így kevesebb, mint 24 óra alatt törölték is a gyógyszernyilvántartásból.

Azokat a pácienseket, akik eddig szedték, figyelmeztették, hogy menjenek el májfunkció-vizsgálatra, ugyanis nyolc betegnél súlyos májkárosodás lépett fel. Közülük ketten meghaltak, két betegnek pedig májátültetésre van sürgősen szüksége.

“Hat eset az elmúlt 6 hétben derült ki, így az ügyet a gyógyszerbiztonsági tanácsunk elé vittük, amely pénteken ülésezett. Az eredmény pedig azonnali betiltás lett” – mondta el újságíróknak Rohan Hammett, gyógyászati tanácsadó.

A Novartis által gyártott gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményt reumatikus panaszokra, menstruációs görcsökre, posztoperációs fájdalmakra írják fel az orvosok.

“Bár a döntés a cégnek nehézséget okoz, a legfontosabb a páciensek egészsége” – nyilatkozta Nick Kurstjens, a Novartis ausztrál tudományos vezetője.

A gyógyszergyártó cég svájci anyavállalata világszerte figyelmezteti az illetékes hatóságokat a készítmény kockázatára. Amióta egyébként bevezették 7 millió receptet írtak fel belőle.
A Prexige nevű gyógyszert 2004-ben engedélyezte az ausztrál gyógyszerészeti hatóság, de a támogatási listára csak tavaly került fel. Ausztrálián kívül egyébként 50 országban használják, egyebek mellett Nagy Britanniában és Németországban is. Az Európai Unióban tavaly, az év végén engedélyezték.Sporthírek