Halálos erdőtüzek Dél-Európában

Legkevesebb 16 ember halt meg a Görögországban és Olaszországban tomboló erdőtüzekben pénteken. A lángok turistaközpontokat is elértek, több száz embert kellett kimenekíteni. A nagykövetségek tájékoztatása szerint magyarok sem a görög, sem az olasz tengerparton nem kerültek bajba.

Görögországban az erdőtüzek a Peloponnészoszi-félsziget déli részén csaptak fel. Először a Tajgetosz hegység nyugati oldala borult lángba, három kisebb települést, egy üdülőtelepet és egy kolostort is ki kellett üríteni. Lada helységben, az ókori olimpiák első diszkoszvető versenyének helyszínén 20 ház égett le. A kedvelt üdülőhely, Areopolisz hoteljeit és város egyes részeit is evakuálták. A körzetben hat ember, köztük turisták haltak meg.
Nem sokkal távolabb Zacharo körzetben is kigyulladt az erdő, itt kilencen haltak meg, miután a lángok elvágták a menekülési utat házaik közelében.

Erdőtűz pusztít Lakóniában is a Párnon hegyen, illetve az ország nyugati, északnyugati részén, a Pindosz hegységnél. Az érintett körzetekben a görög belügyminiszter szükségállapotot hirdetett ki.

Olaszországban Szicíliában és Kalábria tartományban égnek az erdők. Pénteken egy 80 éves ember halt meg Palermo mellett miután saját maga felgyújtott egy bokrot. A város körüli tüzek miatt három ember került kórházba füstmérgezéssel.

Korábban Szicíliában és Kalábriában is több száz turistát kellett kimenekíteni a hotelekből a környéken lángoló erdők miatt.

Közben az olasz rendőrség négy embert hallgatott ki, akiket szándékos gyújtogatással gyanúsítanak.