Halálos bikafuttatás Mexikóban

Egy ember meghalt, huszonnégyen megsebesültek a hétvégén Mexikó középső részén egy bikafuttatáson. A fővárostól, Mexikóvárostól 170 km-re fekvő Huamantla-ban 1953 óta tartják a spanyol pamplonai fesztiválhoz hasonló rendezvényt.

A 60 éves férfit a hasán sebesítette meg a bika. A mentők azonnal kórházba vitték a férfit, de útközben a mentőautóban életét vesztette. A sebesültek közül egy asszony és két férfi állapota kritikus.

Az 54 éves eseményen több ezer ember tolongott az utcákon, ahová 23 bikát engedtek ki különböző irányokból. A nézők közül a bátrabbak nem vonultak fedezékbe a bikák elől, hanem előttük futottak.

A rendezvényt a világ egyik leghíresebb fiestájáról a pamplonai fesztiválról mintázták, ahol minden év júliusában a bikafuttatás sok áldozatot szed, idén több mint százan sebesültek meg. A szokással a spanyol lakosság többsége nem ért egyet, ennek ellenére virágzik a nemzeti ünnepek látványossága a bikaviadal illetve a bikafuttatás. A barbár hagyomány ellen minden évben állatvédők tiltakoznak, inkább kevesebb, mint több sikerrel.