Halálos betegség ellen véd a támogatott oltás

Akt.:
Halálos betegség ellen véd a támogatott oltás
Miskolc – Új támogatott oltási lehetőség a miskolci nyolcadikosoknak: az agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet.

Ha a szülő vagy a gondviselő igényli, a Miskolcon állandó lakóhellyel rendelkező, 8. osztályos gyermekek számára a fertőző agyhártyagyulladást okozó meningococcus elleni védőoltás költségének kétharmadát átvállalja a helyi önkormányzat.

A programban részt vevő 400-420 gyermek szüleinek így csak a fennmaradó 3500 forintot kell kifizetniük.

Kapott már ilyet?

A program hallatán szerkesztőségünkhöz fordult egy előfizetőnk, akinek úgy rémlik, hogy kislánya kicsi korában már kapott ilyen védőoltást, legalábbis arra emlékszik, hogy sokat fizetett érte. Most bizonytalan, éljen-e a lehetőséggel.

Dr. Török Lajos miskolci gyermekgyógyász főorvos először is kijelentette, hogy egy most nyolcadikos kicsi korában aligha ezt az oltást kapta meg, mert mindössze 8-9 éve van forgalomban.

Ám ha valaki évekkel ezelőtt mégis megkapta volna, az újraoltás nem jelent semmilyen veszélyt, úgynevezett emlékeztető oltásként fogható fel, amely csak ráerősít az oltás hatására.

Megvette az unokáinak

– Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy éljen a lehetőséggel. S hogy ezt mennyire komolyan gondolom, bizonyítja, hogy mind a hat unokámnak megvásároltam az oltást, amint lehetőség adódott rá, még a huszonéves korban lévőnek is.

Mint gyermekorvos tudom, hogy milyen iszonyatosan veszélyes, sokszor halálos kimenetelű ez a betegség.

A főorvos plusz megnyugtatásul elmondta még, bár az igények begyűjtése az iskolákon és az önkormányzaton keresztül történik, az oltásokat a háziorvosok adják be.

A háziorvosok pedig rendelkeznek a gyermekek korábbi oltásairól szóló információkkal, így tudják azt is, hogy adtak-e be korábban ilyen vakcinát a gyermeknek.

ÉM-SzK


Mit kell tudni?

Az oltóanyag iránti igényt legkésőbb 2015. november 23-ig kell jelezni Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Hatósági Kabinet, Egészségügyi és Szociális Osztályán. (Miskolc, Petőfi u. 39.)

A programról személyesen is érdeklődhetnek a Hatósági Kabinet Egészségügyi és Szociális Osztályán (Miskolc, Petőfi S. u. 39.) ügyfélfogadási időben, illetve telefonon a 46/512-700 – 4151 melléken, és a 46/512-869 számon.


Mit előzünk vele meg?

A járványos agyhártyagyulladás okozója, a meningococcus baktérium cseppfertőzéssel terjed. Elsősorban az orr és a torok nyálkahártyájában szaporodik, sokáig tünetmentesen.

A betegség, az első tünetek jelentkezése után robbanásszerű gyorsasággal, néha pár óra alatt alakul ki.

A hosszú távú megelőzés hatékony módja a védőoltás, amelynek beszerzése azonban sok családnak nagy anyagi terhet jelent.

hirdetés
hirdet�s