Helyi közélet

2015.11.04. 18:01

Az őszi vírusfertőzések sem egyformák…

Miskolc - A hatósághoz nem érkezett miskolci közösségeket érintő fertőző betegségről bejelentés.

Miskolc - A hatósághoz nem érkezett miskolci közösségeket érintő fertőző betegségről bejelentés.„Hallottuk, hogy Diósgyőrben több óvodában is hiányzik a csoportok fele. A tünetek: hányás, hasmenés, torokfájás. A gyerekek között terjed, de a felnőtteket is kiüti”. Olvasónk még azt is hozzáfűzte: „Az ÁNTSZ-nél már csak az a járvány, ha a fél Miskolc kidől?” Előfizetőnk levele alapján miskolci házi gyermekorvosok reagálását már közöltük.

Sem ilyen, sem olyan

Cikkünk megjelenését követően az illetékes népegészségügyi hatóságtól is megérkezett a válasz. Mint írják: a csapadékos, hűvös időjárás kedvezett a cseppfertőzéssel terjedő, elsősorban felső légúti és gyomor-bélrendszeri tüneteket kiváltó kórokozók terjedésének. Az őszi és enyhe téli időszakban rendszeresen előfordulnak ezen kórokozók okozta megbetegedések, amelyek elsősorban a még fogékony kisgyermekek és fiatal felnőttek közötti korosztály körében tudnak nagyobb számú megbetegedést okozni. A betegségek terjedésének kedvez a közösségben való előfordulás, a zsúfoltság, a személyi higiéné szabályainak be nem tartása.

E megbetegedések többsége az úgynevezett nem bejelentendő fertőző betegségek körébe tartoznak. Azonban, ha egy közösségben (óvoda, iskola, kollégium, munkahely) egy időben hirtelen nagyszámú megbetegedés történik, akkor az iskola-egészségügyi szolgálatnak vagy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak jelentenie kell a területileg illetékes kormányhivatal nép­egészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalának. Miskolc területéről a szokásosnál magasabb számú, egyes közösségekben halmozódó őszi szezonális felső légúti és enterális (azaz a gyomrot és a beleket érintő) tünetekkel járó megbetegedéseket nem jelentettek.

Ezen őszi időszakban magasabb számban jelentkezhetnek azon fertőző megbetegedések (mint rota- vagy calicivírus fertőzés) is, amelyek szintén felső légúti és gyomor-bélrendszeri tünetekkel járnak. Ezek a bejelentendő fertőző betegségek körébe tartoznak, de ilyen, a városban közösségekben kialakult, egymással összefüggésbe hozható megbetegedésekről sem érkezett bejelentés a háziorvosoktól, házi gyermekorvosoktól.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában